El Tribunal del Poble

El Tribunal del Poble (Volksgerichtshof) va ser creat a Berlín el 24 d’abril de 1934 per jutjar als delictes d’alta traïció o per jutjar aquells individus que suposessin un perill per l’Estat. El Tribunal de Berlín estava ubicat a la Bellevuestrasse número 15, en un edifici dissenyat per Adolf Lohse.  En les capitals de província va existir també tribunals especials, responsables de jutjar delictes polítics.

Durant la Segona Guerra Mundial, el Tribunal del Poble també es va ocupar de jutjar casos de resistència a l’Europa ocupada. Gràcies al decret Nit i Boira del 7 de desembre de 1941, les autoritats alemanyes podien capturar a qualsevol opositor o resistent de l’Europa septentrional i occidental, i detenir-lo indefinidament o executar-lo amb l’aval judicial. El 20 d’agost de 1942, Roland Freisler, el secretari d’Estat nazi en el Ministeri de Justícia, va ser nombrat president del Tribunal Popular, i sota la seva direcció es varen començar a dictar cada cop més penes de mort. El 1941 se’n van dictar 102; el 1942 2.572; el 1943 3.388 i el 1944 4.379. El 1944 va ser tan alta la xifra de condemnats a mort pels acusats del cop d’Estat contra Adolf Hitler del 20 de juliol de 1944. Els judicis contra els conspiradors del 20 de juliol varen tenir lloc en els salons del Tribunal de la Cambra de Berlín, situat en el parc Heinrich von Kleist del barri de Schönenberg. 

El Tribunal del Poble també es va encarregar de jutjar els casos de derrotisme que varen començar a augmentar després de la derrota de Stalingrad, passant dels 241 casos el 1943 a 893 el 1944. En una ocasió es va jutjar a una persona per haver declarat, després del bombardeig a Hamburg, que el problema que tenien era que els caces alemanys volaven massa baix per lluitar contra els Aliats. Va ser condemnat a mort el 6 de setembre de 1943. El 3 de febrer de 1945, Freisler va morir per culpa d’un atac aeri nord-americà a la capital quan estava dins del jutjat presidint nous processos contra els conspiradors del 20 de juliol.

Actualment, unes targetes situades darrere del Sony-Center i en el parc Kleist recorden l’antiga ubicació de l’anomenat Tribunal del Poble. 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply