El SPD

L‘1 d’octubre de 1934, el monitor de gimnàstica Conrad Henlein, fill de pare alemany i mare txeca, va crear la Deutsche Heimatfront o Front Patriòtic Alemany. Henlein reclamava l’autonomia dels Sudets en el marc de l’Estat txecoslovac i proposava un Estat federal. El partit de Henlein es va organitzar sobre els principis del NSDAP. El 1935, havent reunit ja un important número d’afiliats, el Front Patriòtic Alemany va canviar de nom i es va convertir en el Sudetendeutschen Partei, el SPD. Després, a mesura que augmentava la potència dels nazis, el partit dels Sudets va augmentar el to de les seves reivindicacions. A partir de 1936, el SPD va funcionar com la quinta columna a Txecoslovàquia i rebia fons per mediació del Volksdeutsche Mittelstelle, que controlava el obergruppenführer Lorenz per compte de Heinrich Himmler. L’ambaixada alemanya a Praga remetia els fons a Henlein i li transmetien instruccions per l’espionatge. A partir de 1937, Henlein va començar a exigir l’autonomia dels Sudets i el seu programa polític va adquirir obertament un caràcter pronazi i antisemita. A l’estiu de 1938 va conèixer una recrudescència  de l’activitat nazi semblant a la que havia conegut Àustria abans del Anschluss.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply