El Potez 63 o el sèrie 630

El Potez 63 va ser l’avió guanyador el 1934 d’un concurs francès per la selecció d’un caça pesat triplaça que havia demanat el Ministeri de l’Aire francès. Al cap de poc, els projectistes i els militars el varen començar a utilitzar com a base per altres aparells. Degut a que havia d’anar propulsat per dos dels nous motors radials de petit diàmetre que havien desenvolupat Gbome-Rhone i la Hispano-Suïssa; havia de portar armes fixes, entre elles un canó de 20 mil·límetres. El primer vol del Potez 63.11 es va dur a terme el desembre de 1938 i va entrar en servei el desembre de l’any següent. Però els 630 varen patir diversos problemes mecànics que varen aturar els seus vols, sent succeïts pel model 631. Varen tenir un paper modest en la Batalla de França destruint 29 avions enemics i sent destruïts alguns per propi foc amic en ser confosos pels Bf-110 de la Luftwaffe. Més tard varen operar en el nord de l’Àfrica i a l’Orient Mitjà. Els 633 varen ser més lleugers d’armament i estaven destinats principalment a l’exportació, servint als grecs i els romanesos a la guerra. El model final, el 63.11, de proa envidriada i coberta bombada, va ser el model més utilitzat per la Luftwaffe, la França de Vichy i la França Lliure.

El Potez 63.11 tenia una velocitat màxima de 425 quilòmetres per hora, s’enlairava a 3.000 metres amb sis minuts, tenia un sostre de servei de 8.500 metres, una envergadura de 16 metres, de llarg feia 10,92 metres, d’altura 3,08 metres, tenia un pes en buit de 3.135 quilograms i uns pes màxim en enlairar-se de 4.530 quilograms i tenia una autonomia de 1.500 quilòmetres. D’armament portava una metralladora de 7,5 mil·límetres sota el fusellatge, una altra igual en el fusellatge de darrere i una altra a la part posterior de la carlinga. En alguns avions es muntaven tres metralladores de 7,5 mil·límetres en el morro i sota del fusellatge, quatre més en dos muntatges dobles sota les altres, tres sota el fusellatge i dues més en la carlinga. A més podia portar una càrrega externa de bombes de 300 quilograms.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply