El Sarre

El Sarre és un territori alemany situat a l’extrem sud-oest d‘Alemanya. Després de la Primera Guerra Mundial, el Sarre va quedar separat d’Alemanya pel Tractat de Versalles de 1919 perquè era una rica zona industrial que constituïa una font potencial de fons de reparació per França. El 1920, un mandat de la Societat de Nacions va atorgar el control de la zona a Gran Bretanya i França, representades per una Comissió de la Societat composta per cinc membres. Durant aquella època la població era majoritàriament catòlica i pertanyia a la classe obrera industrial. El 1935, quan el mandat arribava a la seva fi, la presidència de la comissió l’ocupava en Geoffrey Knox. Llavors, la comissió va permetre que la població de la zona, majoritàriament alemanya, pogués decidir el seu futur mitjançant un referèndum que es va celebrar entre el 13 i el 15 de gener de 1935. La propaganda nazi, juntament amb l’Església catòlica, va fer que gran part de la població anés a votar en massa a favor de la reincorporació del Sarre a Alemanya. Molts catòlics estaven convençuts de que amb l’Adolf Hitler es salvarien de l’amenaça bolxevic i la propaganda nazi ho va tenir fàcil en la seva campanya a favor de la reintegració gràcies a l’atur massiu i continuat, l’explotació econòmica per part de França i l’absència d’una veu política. En anunciar-se els resultats del referèndum es va veure que la propaganda havia fet el seu efecte. Un 90,73% va votar a favor de tornar a Alemanya i un 0,41% va votar la unió del Sarre amb França. Almenys dues terceres parts dels antics votants dels partits d’esquerre varen donar suport al retorn a Alemanya. Després de la victòria, els nazis varen nombrar a en Joseph Bürckel el seu comissari de la zona i l’1 de març de 1935 el Sarre va tornar oficialment a Alemanya.

El 1941, el Sarre es va annexionar a la regió del Mosela, que va passar a denominar-se Westmark, Marca Occidental. Després de la Segona Guerra Mundial, el Sarre va tornar per poc temps sota control francès per mandat de les Nacions Unides. El 1957 es va tornar a integrar a la República Federal Alemanya.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply