La Xina

El 1935 va esclatar la guerra entre Xina i Japó. El desembre de 1937 les tropes japoneses varen masacrar a 200.000 civils i van violar a 20.000 dones després de la caiguda de Nakin. Amb dos anys, els japonesos es van fer amb el control de gran part de les terres costeres del est de Xina.

Amb l’esclat de la segona guerra mundial,  i amb l’entrada de la Unió Soviètica al costat dels aliats, els xinesos van tenir primer el suport dels soviètics, que van trencar al pacte de neutralitat amb Japó d’abril de 1941, i després del atac de Pearl Harbor, van tenir el suport dels Estats Units. Però amb la invasió aliada al Nord de l’Àfrica el novembre de 1942, els nord-americans van retirar molts subministraments que havien d’anar dirigits a la Xina, sobretot els avions. El 1943 els xinesos es van veure obligats a retirar-se fins la província de Yunnan. Amb les victòries aliades, a l’agost de 1945 els xinesos encara no havien derrotat als japonesos, però continuaven al camp de batalla desgastant l’exèrcit japonès que va tenir que destinar molts recursos per intentar derrotar-los.

Per culpa de la segona guerra mundial la Xina va perdre a 15 milions de persones, un 30% del total. El 70% dels esforços varen venir de les forces del Kuomintang, els nacionalistes, sota les ordres de Chiang Kai-shek amb base a Chunking. Però els soldats xinesos més combatents varen ser els comunistes sota les ordres de Mao Zedong.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply