La Font de Vida, el Lebensborn

La Font de Vida o Lebensborn eren establiments construïts dins d’un programa de maternitat nazi de les SS creat l’any 1935. Els joves de les SS considerats aris els obligaven a tenir fills i a criar-los amb ajuts a les futures mares. També dones solteres que havien quedat embarassades de forma involuntària i responguessin als criteris racials establerts podien viure en les llars de la societat o simplement podien anar-hi a parir. Les dones decidien si es quedaven amb el nen, si el deixaven a l’associació o el donaven en adopció a la família d’un membre de les SS. Aquests nens que naixen d’aquest programa de les SS havien de ser futurs soldats i reproductors del futur Reich, constituint així la nova aristocràcia de sang ària en què somiava Heinrich Himmler. Per finançar l’organització, 3.500 caps de les SS entregaven una part proporcional del seu sou, entre el 5 i el 8%, i va comptar amb 8.000 socis el 1939.

El primer centre de la Lebensborn era una antiga llar per nens situada a Steinhöring. Durant la Segona Guerra Mundial es varen crear a tot Europa un total de 20 centres de Lebensborn. Noruega, país molt valorat pels nazis, tenia 10 Lebensborn al final de la guerra per 12 d’Alemanya. En canvi, a França només es va instal·lar un d’aquests establiments, considerat com a degradant. Es creu que a través del programa del Lebensborn varen néixer més d’11.000 nens. Des del 1941 també es practicava en ells la germanització dels nens orfes que eren considerats aris procedents dels territoris ocupats.

Poc abans de que acabés la guerra, els treballadors del centre de Steinhöring varen cremar tots els papers originals. Per aquesta raó, la verdadera identitat de molts nens de Lebensborn mai es va poder aclarir. Actualment les instal·lacions del primer centre de Lebensborn alberguen un centre d’atenció a persones discapacitades. En el jardí del centre encara es pot observar, amagat darrere uns arbres, l’escultura d’una mare alletant al seu fill.  

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply