Etiòpia

Etiòpia és el nom que donaven els antics a la part de l’Àfrica situada al sud d’Egipte i que encara s’utilitza freqüentment per designar el conjunt de zones de la part alta del Nil i la regió muntanyosa d’Abisina.

La Guerra d’Etiòpia:

Aquesta guerra va ser un conflicte desitjat pel dictador italià Benito Mussolini, però no va ser-ho per el rei d’Itàlia Victor Manel III i pels comandaments militars. Etiòpia estava governada en aquells moments per l’emperador Haisle Selassie i era l’últim Estat africà independent, el 1896 va aconseguir la independència precisament d’Itàlia, i membre de la Societat de Nacions. Però el dictador italià volia aquell territori que havien conquerit dos mil anys abans i tenia dos objectius a Etiòpia; crear colònies per a la població italiana i tenir més poder en l’escena internacional. A partir de 1932, Itàlia va començar a violar l’espai territorial d’Etiòpia construint camins i fortificacions ben endins del seu territori. Per enfrontar l’amenaça italiana, l’emperador va allistar un Exèrcit de mig milió d’homes, però aquests homes anaven pobrament armats, alguns inclús anaven amb arcs i fletxes.

El 3 d’octubre de 1935, dos exèrcits italians, composts per mig milió d’homes i dirigits pel general Pietro Badoglio, varen creuar la frontera del país des de les seves colònies a Enitrea i Somàlia sense un avís previ. Sense suport internacional, Etiòpia va ser un passeig per les tropes italianes, però la guerra va ser molt dura per la població civil que va patir bombardejos aeris i l’ús de gasos tòxics. El 15 d’octubre ja havien ocupat la ciutat sagrada d’Aksum i el 5 de maig de 1936 la campanya italiana va acabar amb l’entrada dels italians a Addis Abeba.

Etiòpia després de la guerra:

Quan el feixisme es va imposar a Etiòpia, Mussolini va proclamar la tornada de l’imperi dels turons de Roma i el rei Victor Manuel III va assumir el títol d’emperador d’Etiòpia, ja que l’emperador Haisle Selassie va fugir a l’exili. Però aquesta victòria italiana va accentuar la crisi de les diplomàcies occidentals, va aïllar diplomàticament Itàlia de França i la Gran Bretanya, i la va apropar a l’Alemanya nazi. La Societat de Nacions va imposar lleus sancions econòmiques a Itàlia, que no varen tenir molta importància.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply