A W 38 Whitley

El A W 38 Whitley va ser un bombarder bimotor britànic construït per l’empresa Sir W. G. Armstrong Whitworth Aircraft que va volar per primer cop el març de 1936 i va ser l’espina dorsal del Comandament de Bombarder de la RAF fins a finals de 1941. En aparèixer bombarders bimotors i quadrimotors més moderns que transportaven més càrregues bèl·liques a més velocitat i més distància, el Whitley va ser relegat a missions secundàries, com el transport de càrrega i el de paracaigudistes. L’estret fusellatge del Whitley era un obstacle pel seu ús com a transport generalitzat, tot i que BOAC va utilitzar 15 Whitley MK V Freighter en la seva ruta entre Gibraltar i Malta a finals de 1942. A partir de 1940, els Whitley MK II varen ser convertits en transports de paracaigudistes i a partir de 1941 el Whitley MK V va ser transformat en remolcadors de planadors, amb la torreta caudal substituïda pel mecanisme de remolc.

EL Whitley tenia una tripulació de 3 a 4 homes, portava dos motors Rolls Royce Merlin X de cilindres i 1.145 hp c/u, tenia una envergadura de 25,6 metres, de llarg feia 21,49 metres, d’altura 4,57 metres, tenia un pes en buit de 8.777 quilograms, un pes màxim en enlairar-se de 12.792 quilograms, una velocitat màxima de 370 quilòmetres, un sostre de servei de 7.925 metres i una autonomia de 3.600 quilòmetres.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply