La cagoule

La Cagoule va ser un moviment francès de dretes que va néixer el 1936 amb la finalitat de combatre als partits d’esquerres, que aquell any, reunits en el Front Popular liderats per León Blum havien guanyat les eleccions. Els cagoulards eren filofeixistes i anti democràtics i en els anys de la segona guerra mundial varen desenvolupar una gran activitat.

La Cagoule pretenia ser a la vegada una organització clandestina i una formació militar. Per reclutar els seus membres va tenir que buscar en els partits anti marxistes, des de l’Acció francesa de León Daudet i Charles Maurras al Partit popular francès de Jacques Doriot. La Cagoule va decidir no allistar directament als militars. El número total de membres no es va arribar a conèixer. Entre els dirigents més actius hi havia Joseph Darnand a Niça i Paul Dungler a Alsàcia.

L’organització va participar en una sèrie d’atemptats, però la nit del 15 al 16 de novembre de 1937, la Cagoule va intentar efectuar un cop d’Estat que l’últim moment va ser avortat. Llavors, el govern francès va reaccionar i va detenir-ne els seus líders i els seus membres.

Durant la segona guerra mundial, la Cagoule va veure amb mals ulls la invasió alemanya del maig – juny de 1940 a França, i molts d’ells odiaven els alemanys perquè en aquella època estaven aliats amb els soviètics. Aquest fet va provocar que molts dels seus membres s’allistessin a la Resistència.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply