L’Eix

L’aliança entre Alemanya i Itàlia es va consolidar amb la firma de 1936 coneguda com l’Eix RomaBerlín. El novembre de 1937 Alemanya va firmar un altra tractat amb Japó, denominat Pacte Antikomintern, dirigit contra la Unió Soviètica i al que es va adherir Itàlia un any més tard. D’aquesta manera, Alemanya va constituir un sistema d’aliances amb les potències d’ideologia similar.

A la tardor de 1942, Alemanya i Itàlia varen arribar el punt culminant de la seva expansió. S’havien estès pràcticament per tot Europa i pel Mediterrani, a excepció de la Península Ibèrica, el Regne Unit, Irlanda, Suècia, Suïssa i Turquia. Però el novembre va començar el seu retrocés. Les tropes soviètiques varen derrotar a la Wehrmacht a Stalingrad i varen començar a recuperar territori a l’est d’Europa, i els Aliats varen desembarcar en el nord de l’Àfrica i varen començar a guanyar la batalla del desert. Des de mitjans de 1943 fins el final de la guerra el 1945, les potències de l’Eix varen acumular derrota darrera derrota. Itàlia va abandonar el 1943, però Alemanya i Japó varen resistir en inferioritat fins la derrota final.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply