La Legió Condor

Només començar la Guerra Civil espanyola el juliol de 1936, Francisco Franco va demanar a Adolf Hitler que els ajudés a enderrocar el govern espanyol de la República. Hitler va acceptar perquè tenia interès en mantenir el comerç amb Espanya i esperava que la guerra donés la victòria a un règim fidel a Alemanya i a la Itàlia feixista.  Hitler, en l’Operació Feuerzauber, va enviar uns 19.000 voluntaris de les Forces Armades alemanyes a Espanya. El novembre de 1936, els contingents alemanys es varen articular al voltant de l’anomenada Legió Condor que estava composta només de quatre esquadrilles d’avions de combat, quatre esquadrilles d’avions de caça, una esquadrilla d’exploració i dos esquadrilles d’hidroavions, a més de bateries d’artilleria antiaèria i unitats de transmissió. Al comandament hi havia el general Hugo Sperrle, que a Espanya utilitzava el nom de Sander. Al principi les coses per la Legió Condor no varen anar tal i com esperaven perquè quan els avions varen entrar en combat varen demostrar els errors que a Berlín havien passat per alt. La primera esquadrilla de caces alemanys a Espanya disposaven de sis aparells He 51, biplans d’un sol motor, que recordaven els avions de la Primera Guerra Mundial. Aquests caces varen ser massa lents i no podien lluitar amb els bombarders enemics. Com a mascota varen pintar els aviadors alemanys un barret de copa en els seus avions. El Nadal de 1936 varen arribar procedents d’Alemanya avions més ràpids, els caces Messerschmitt 109, els bombarders He 111 i els primers Stukas, i avions d’exploració, els Do 17 i els hidroavions He 59.

Durant l’hivern de 1936 i la primavera de 1937, el punt central de la Legió Condor va ser en el front central de Madrid. Van bombardejar els camps d’aviació on estaven els avions soviètics, així com els ports de Cartagena, Alacant i Màlaga. Per primer cop varen utilitzar una nova tàctica de lluita: el suport a les forces de terra amb vols rasants. Però tot i l’avanç de les tropes franquistes amb el suport de Legió Condor el 1937, Madrid continuava resistint. El 1937, a instàncies del general Sperrle, unes 100 aeronaus i 5.100 aviadors varen tenir un important paper en l’ofensiva de Franco al nord d’Espanya. Durant aquesta campanya, les unitats alemanyes dirigides per Wolfram von Richthofen varen atacar Guernica destruint gran part del poble i matant a unes 250 persones. Aquest bombardeig va inspirar a Pablo Picasso en el seu cèlebre quadre. El 19 de juny de 1937 les tropes franquistes ocupaven Bilbao i, a continuació, la Legió va ser destinada a l’oest de Madrid on les tropes del govern havien començat la batalla de Brunete. Però els republicans varen utilitzar en aquesta batalla material de guerra més modern i els alemanys varen patir grans pèrdues. La Legió va tornar a ser destinada al nord on varen participar en la conquesta de Santander i en la conquesta i ocupació d’Astúries, i varen tornar a Madrid on Franco va començar un nou atac.

A l’estiu de 1938 la Legió Condor tenia una superioritat aèria més gran que la dels seus rivals, sobretot gràcies als seus Me 109. El Nadal de 1938, Franco va començar l’atac contra Catalunya i la Legió Condor va tenir la missió de preparar l’ofensiva des de l’aire. Les línies republicanes varen ser bombardejades sense interrupció. Després de la guerra, la Legió Condor va tornar a Alemanya on varen ser rebuts com herois.

En total, durant la Guerra Civil, la guarnició alemanya va perdre 232 aeronaus, només 72 en combat, i 298 soldats. La Legió Condor es va convertir en una unitat d’entrenament pels militars alemanys i va permetre a les Forces Armades posar a prova els nous avions; el Messerschmitt 109, el Junyer 87 i el Heinkel 111. També es va prova contra objectius terrestres el nou canó antiaeri de 88 mm. que va ser de gran profit durant la Segona Guerra Mundial. A finals de 1938 es varen retirar gran part dels contingents de la Legió Condor i, a Madrid, fins el juliol de 2012, es podia visitar un monument als seus caiguts. Els soldats alemanys varen ser enganyats pel govern alemany quan se’ls va dir que lluitaven per una causa justa quan de fet lluitaven per Hitler i per Hermann Göering. Alguns dels pilots, com Adolf Galland, es farien famosos durant la Segona Guerra Mundial.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply