Els Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics de Berlín:

L’1 d’agost de 1936 varen començar els Jocs Olímpics de Berlín, els desens Jocs d’Estiu de la 11º Olimpíada de l’era moderna, que varen acabar el 16 d’agost. 49 països i 4.070 atletes varen participar en les 129 especialitats per les quals es competia.

Els objectius que varen buscar les autoritats alemanyes en el Jocs es varen complir plenament. Es volia presentar una Alemanya forta i unida, es volia fer oblidar la cara fosca del règim retirant tots els anuncis i cartells antisemites, i varen aprofitar l’esdeveniment com un acte propagandístic. La cineasta Leni Riefenstahl va filmar una pel·lícula basada en els Jocs, Olympia. Alemanya es va endur 89 medalles, de les quals 36 eren d’or, 26 de plata i 30 de plata; Estats Units en va guanyar 56 i Itàlia va quedar tercera amb 22 medalles. Però pel que varen ressaltar aquells Jocs va ser per les marques de l’atleta nord-americà Jesse Owens, guanyant quatre medalles d’0r, que varen ser celebrades amb relatiu entusiasme. Es varen celebrar més en el futur que no en el present de l’època.

Però els Jocs varen ser amenaçats de no celebrar-se perquè diversos països no volien que es fes a l’Alemanya nazi. Els nord-americans havien amenaçat amb boicotejar els Jocs, però finalment hi varen participar. Organitzacions comunistes de tot el món varen sol·licitar al Comitè Olímpic Internacional la revocació de la decisió de concedir a Berlín l’organització dels Jocs Olímpics, però, sobretot, els moviments jueus nord-americans varen exercir una important pressió per canviar de seu olímpica. L’Espanya Republicana també va intentar boicotejar aquests Jocs amb la seva no participació. Havia organitzat com a alternativa l’Olimpíada Popular a Barcelona, però va ser suspesa en començar la Guerra Civil espanyola dies abans de la inauguració d’aquests Jocs.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply