El Pla Quadriennal, el Vierjahresplan

El Pla Quadriennal va ser un Pla econòmic concebut per Adolf Hitler i el ministre Hermann Göering en un memoràndum secret d’agost de 1936 i presentat en el congres de Nuremberg del NSDAP el setembre. L’any següent els nazis varen adquirir un edifici a l’Arcisstrasse, l’actual Meiserstrasse 9 de Munic, la Central Executiva del Pla Quadriennal del NSDAP. El Pla preparava l’economia alemanya per una subsistència autàrquica i de guerra durant els següents quatre anys, resistent a qualsevol bloqueig exterior. El règim, i no la indústria, imposava les prioritats i l’obtenció de matèries primes, la producció de combustible, acer i goma per la indústria armamentista i es varen assegurar de que les empreses obeïssin els nous dictats. Les empreses afectades pel Pla varen rebre immensos beneficis. El projecte va ser finançat per un desenfrenat endeutament que, l’any 1945, va arribar al voltant de 450.000 milions de marcs. Els responsables del Pla eren tots nacionalistes com el mateix Göering o els líders regionals Walther Köhler, Adolf Wagner i Wilhelm Keppler. Més tard, el 1942, el pla va passar a mans del ministre d’Armament i Munició, Albert Speer.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply