La línia Sígfrid, Westwall

La línia Sígfrid va ser la línia de defensa alemanya construïda per l’Adolf Hitler al llarg de la frontera occidental d’Alemanya . L’obra va ser iniciada el 1936 per tal de fortificar Renània en resposta a la construcció de la Línia Maginot. Amb 630 quilòmetres, sl’estenia des de Weil amb Rhein, a la frontera suïssa, fins a Cléveris, al nord d’Aquisgrà, a la frontera amb Holanda, i estava composta per 3.000 fortins, 14.000 trinxeres i búnquers. Els murs i els sostres feien sis metres d’espessor i estaven col·locats tenint en compte el terreny i l’angle de tret entre el defensor i l’atacant. Milers de dents de dragó (estructures piramidals de formigó armat d’entre 60 i 180 centímetres per tallar el pas dels tancs) estaven col·locats a davant dels murs. El 1939, les pel·lícules de propaganda alemanya venien que s’havia aconseguit que Alemanya fos inexpugnable davant qualsevol atac per terra d’occident.

Però, durant la Segona Guerra Mundial, la Línia Sígfrid no va ser necessària, ja que els francesos varen renunciar el 1939 a atacar-la i, més tard, els filats, les portes d’acer i les armes pesades varen ser traslladades al Mur Atlàntic. El desús de la Línia va ser aprofitat pels pagesos que varen transformar els fortins en magatzems per guardar eines, patates i naps. Els búnquers es varen inundar o varen ser saquejats, o es varen convertir en amagatalls pels soldats que tornaven de Normandia. A mitjans de l’agost de 1944, Hitler va ordenar la rehabilitació de la Línia amb l’allistament de treballadors del poble. Les armes capturades del front oriental varen permetre rearmar alguns búnquers, tot i que les grans dimensions del canó de la MG-42 eren massa grans per molts fortins. Els nord-americans varen destruir la Línia el 1945.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply