El Cercle Solf

El Cercle Solf va ser un moviment de resistència fundat per l’antic ambaixador alemany a Tòquio i cap de l’oficina dels Territoris colonials, en Wilhelm Solf. Gràcies a les nombroses relacions d’en Solf, el Cercle va poder aportar ajuda a les persones perseguides pel règim per què poguessin sortir d’Alemanya. Després de la mort d’en Solf l’any 1936, la seva esposa, la Hanna, i la seva filla Lagi, la comtessa de Ballestrem, varen continuar amb les activitats del grup. Es varen unir a elles opositors conservadors com l’ambaixador Otto Carl Kiep i l’Elizabeth von Thadden, antiga directora d’un famós col·legi de senyoretes protestants proper a Heidelberg. L’última reunió del Cercle Solf va tenir lloc el 10 de setembre de 1943. Un agent de la Gestapo es va infiltrar en el grup i va desarticular el Cercle. La Hanna Solf i la seva filla varen ser arrestades el 12 de gener de 1944. Les dues dones varen escapar de la condemna a mort gràcies a que un bombardeig nord-americà va paralitzar el procés. Varen ser alliberades l’any 1945. Molts altres conspiradors no varen tenir la mateixa sort: l’Otto Carl Kiep, en Nikolaus von Halem, el baró Karl Ludwig Guttenberg o l’Elisabeth von Thadden, que va ser executada el 8 de setembre de 1944 a la presó de Berlín-Plötzensee, varen morir a mans dels nazis.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply