La Casa de l’Art Alemany

Adolf Hitler aspirava que Munic es convertís en la metròpoli d’excel·lència de l’art alemany. Els nazis varen dissenyar la Casa de l’Art Alemany a ribes del riu Isar, a la Prinzregenstrasse 1, i va ser un dels primers edificis del règim nazi i, a més, l’únic museu d’art que es va construir durant el Tercer Reich. El disseny de l’edifici el va assumir l’arquitecte Paul Ludwig Troost i va ser finançat principalment amb els donatius de grans industrials com Friedrich Flick o Philipp F. Reemtsma. El 15 d’octubre de 1933 va tenir lloc, a tocar del Jardí Anglès, la cerimònia de col·locació de la primera pedra, en la que Hitler va trencar un martell de plata. Hitler s’ho va prendre com un mal presagi fins que va morir Troost, que també havia dissenyat el martell. La viuda de l’arquitecte, Gerdy Troost, i el seu col·laborador Leonhard Gall varen acabar el projecte.

El juliol de 1937 el museu va ser inaugurat amb tres dies de celebracions. Les peces escollides per la gran mostra de l’art alemany a l’interior de l’edifici neoclàssic varen ser seleccionades pel fotògraf Heinrich Hoffmann. Allí podien veure’s edificants naturaleses mortes i paisatges idíl·lics, retrats de pagesos i estàtues d’obrers en postures heroiques; nuus femenins que al·ludien a la fertilitat de la dona alemanya i que li varen donar al museu el sobrenom de Casa del Zel Alemany. Sobre l’entrada principal destacava la divisa encunyada per Hitler:

L’art és una missió sublim que obliga a una devoció fanàtica.

El punt culminant de les celebracions el va constituir una desfilada de tres quilòmetres sota el lema: 2.000 anys de cultura alemany. En la desfilada, seccions de les Joventuts Hitlerianes varen vestir disfressats sacerdots germànics, soldats prussians de l’era de Frederic el Gran o dels propis Carlemany i Frederic Barba-roja. Al final de la comitiva marxaven les tropes de la Wehrmacht i les SS.

El 30 d’abril de 1945, els soldats nord-americans varen entrar a la Casa de l’Art Alemany intacte sota immenses xarxes de camuflatge. Durant alguns anys hi va haver aquí un club d’oficials de l’exèrcit nord-americà, a més d’una pista de bàsquet. Actualment és la Casa de l’Art.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply