El búnquer del Zoo

A l’octubre de 1940, Adolf Hitler va ordenar erigir amb 200 milions de formigó búnquers antiaeris a tot Alemanya. El 9 de setembre de 1940, Hitler va ordenar que es construïssin a Berlín sis d’aquests refugis. Dels sis, només se’n varen acabar tres: el búnquer del Zoo, els de Friedrichshain i Humboldthain. El del Zoo es va acabar a l’agost de 1941 per obra de Fridrich Tamms, creador d’altres búnquers semblants a Viena i Hamburg, que va ser nombrat director pel propi Albert Speer.

El búnquer, semblant a un castell medieval, mesurava 70,5 per 70,5 metres, feia 42 metres d’altura i tenia unes parets de 2,5 metres de gruix. Sobre la plataforma del sostre hi havia quatre metralladores antiaèries de 12,8 centímetres, coordinades des d’un altre búnquer central més petit i amb un abast de 14.800 metres d’altura. Tenia provisions pròpia d’aigua i electricitat, i en les seves cinc plantes hi varen trobar protecció 22.000 persones i valuoses obres d’art dels museus berlinesos, com el bust de Nefertiti. El búnquer central podia acollir fins a 8.000 persones.

El 1946, unitats de sapadors britànics varen intentar dinamitar sense èxit aquestes construccions, que en prou feines havien rebut danys de la guerra. Només el 1948 es va aconseguir destruir-la per complet.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply