El Quarter General del Comandament Superior de l’Exèrcit de Zossen, el Zeppelin

A l’any 1900 en els terrenys de 6.000 hectàrees de Zossen /Wünsdorf, al sud de Berlín, a l’actual Gutenbergstrasse 9, s’hi varen construir diversos quarters per l’entrenament de l’exèrcit prussià. Entre 1937 i 1941 s’hi varen erigir aquí diversos búnquers. Sota el nom clau de Zeppelin, per la primera lletra de la ciutat de Zossen, va començar a funcionar el búnquer de comunicacions. Paral·lelament, l’Estat Major va ocupar l’assentament de búnquers Maybach I i més tard Maybach II. Aquestes 24 cases fortificades comptaven cada una amb dues plantes normals i dues sota terra. Els seus revestiments de teula i fusta conferien l’aparença exterior d’edificis normals, tot i que en realitat estaven fets de formigó armat de la millor qualitat, i comptaven addicionalment amb una teulada a prova de bombes.

El búnquer de comunicacions Zeppelin, amb tres pisos sota terra, era tan compacte que cap arma disponible durant la Segona Guerra Mundial l’hagués pogut danyar. Les parets tenien 1,6 metres de gruix i el sostre estava construït de 3 metres de formigó A sobre encara hi havia 12 metres de terra i a la superfície una altra cap d’un metre de formigó armat.

En aquest Quarter varen sortir els plans d’atac de l’Exèrcit contra Bèlgica, Holanda, França i la Unió Soviètica. La xarxa de comunicacions guiava a l’Exèrcit per tot Europa. Finalitzada la guerra, el comandament soviètic, sota les ordres del mariscal Vasili Chuikov, va utilitzar aquest complex. Aquí varen estar estacionats 40.000 efectius de l’exèrcit soviètic, convertint la regió en el punt estratègic més important del bloc comunista a Europa Occidental. Pràcticament durant tot un segle l’accés estava prohibit, però actualment es poden visitar els búnquers conservats. El museu permet entrar a un búnquer Winkel i ofereix un recorregut per la història d’aquests terrenys militars.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply