Pacte Molotov – Ribbentrop

El Pacte Molotov-Ribbentrop va ser un acord entre Alemanya i la Unió Soviètica de no-agressió. El pacte es va firmar a Moscou  el 23 d’agost de 1939 amb la firma del ministre d’Afers Exteriors soviètic, Viacheslav Mólotov, i el ministre d’Afers Exteriors alemany, Joachim von Ribbentrop. Els dos països es van repartir l’Europa oriental en dos. Alemanya es quedava Polònia fins el Vístula i Lituània, i la Unió Soviètica es quedava Finlàndia, Estònia, Letònia i la regió romanesa de Besaràbia. Amb el consentiment de l’Alemanya nazi, però sense el consentiment de les potències occidentals, la Unió Soviètica va obtenir els territoris que havia perdut en les sancions de la primera guerra mundial per haver firmat la pau amb Alemanya en el pacte de Brest-Litovsk. El document firmat per Ribbentrop i Molotov acabava amb les paraules de que el document seria mantingut en secret.

El Pacte va permetre a Adolf Hitler, un cop envaïda Polònia, poder dur a terme la guerra a occident i atacar a França, i a Iosif Stalin li va permetre mantenir la Unió Soviètica el marge de la guerra que creia inevitable, i on estava convençut que la Unió Soviètica entraria el conflicte només en la fase final. El 28 de setembre de 1939, els governs alemanys i soviètics varen emetre una declaració conjunta en la que van afirmar que si el restabliment de la pau a Europa fracassava seria perquè tant França com la Gran Bretanya desitjaven la guerra i que els governs alemanys i soviètics es veurien obligats a consultar sobre les mesures a prendre. El Pacte va acabar quan Hitler va envair la Unió Soviètica el 22 de juny de 1941.

El març de 1946, en els judicis de Nuremberg, es va fer públic l’existència d’aquell pacte, que fins llavors no s’havia donat a conèixer a l’opinió pública. El rumor va començar a circular pel Palau de Justícia i va produir un efecte sensacional. El principi els soviètics varen negar l’existència d’aquell Pacte, però el final no van tenir cap més remei que dir la veritat però van obligar a que el Pacte no fos llegit en els judicis perquè no volien que ells els acusessin igual com feien amb els acusats nazis.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply