Einsatzgruppen

Els Einsatzgruppen eren quatre unitats militars anomenats A, B, C i Dsota les ordres de les SS de Heinrich Himmler i Reinhard Heydrich formats el 1938 per protegir els arxius i els edificis oficials dels territoris controlats pels alemanys i que varen operar als territoris ocupats del front oriental. Sota l’autoritat de la RSHA i sota el comandament d’oficials de la Policia de Seguretat, SiPo i del SD, la seva tasca era la d’acompanyar la Wehrmacht en el seu avanç per territori soviètic, i quan aquests ocupaven els pobles els Einsatzgruppen s’ocupaven d’assassinar als jueus i els que consideraven enemics del Reich de la població. Moltes vegades els Einsatzgruppen tenien l’ajuda de les unitats de la Wehrmacht i de les milícies locals. Es calcula que varen assassinar al voltant d’1,3 milions de persones, i 750.000 només en el territori rus. Els Einsatzgruppen que varen operar en els Estats bàltics varen executar a més de 135.000 jueus tant sols en tres mesos. Els membres dels Einsatzgruppen varen ser reclutats entre les SS, les Waffen-SS, en el SD, la SiPo, l’OrPo i altres unitats de la policia.

Però les matances dels Ensatzgruppen plantejaven alguns inconvenients com el del malgastament de la munició, i per minimitzar aquest problema es va començar a implantar l’assassinat a través del gas. A la tardor de 1941, l’Alt Comandament alemany volia utilitzar aquest mètode més eficient per dur a terme el genocidi.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply