Einsatzgruppen

Els Einsatzgruppen eren quatre unitats militars anomenats A, B, C i D sota les ordres de les SS d’en Heinrich Himmler i en Reinhard Heydrich formats el 1938 per protegir els arxius i els edificis oficials dels territoris controlats pels alemanys i que varen operar en els territoris ocupats del front oriental. Sota l’autoritat de la RSHA i sota el comandament d’oficials de la Policia de Seguretat, SiPo, i del SD, la seva tasca era la d’acompanyar la Wehrmacht en el seu avanç per territori soviètic. Quan aquests ocupaven els pobles, els Einsatzgruppen s’ocupaven d’assassinar als jueus i els qui consideraven enemics del Reich. Moltes vegades els Einsatzgruppen tenien l’ajuda de les unitats de la Wehrmacht i de les milícies locals. Es calcula que varen assassinar al voltant d’1,3 milions de persones, 750.000 només en el territori rus. Els comunicats acumulats fins l’hivern 1941.1942 donaven les següents xifres: Grup A, 249.420 jueus assassinats; Grup B, 45.467; Grup C, 95.000 i Grup D, 92.000. Els Einsatzgruppen que varen operar en els Estats bàltics varen executar a més de 135.000 jueus en tant sols tres mesos. Els membres dels Einsatzgruppen varen ser reclutats entre les SS, les Waffen-SS, en el SD, la SiPo, l’OrPo i altres unitats de la policia.

Però les matances dels Einsatzgruppen plantejaven alguns inconvenients com el del malbaratament de munició, i per minimitzar aquest problema es va començar a implantar l’assassinat a través del gas. A la tardor de 1941, l’Alt Comandament alemany volia utilitzar aquest mètode més eficient per dur a terme el genocidi.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply