El NKVD

El NKVD va ser la policia secreta dirigida per en Lavrenty Beria que va ser fundada l’any 1934. A cada comandament del front soviètic se li assignava unitats militars de la NKVD, divisions de fusellers formats en la seva majoria per regiments de guàrdies de frontera de la NKVD. El cap del NKVD de cadascun dels fronts només havia de respondre davant d’en Beria i del dictador Iosif Stalin,i no davant de la cadena de comandament de l’exèrcit soviètic.

El 1954 es va canviar el seu nom pel de KGB (Comitè per la Seguretat de l’Estat). La seva primera acció va ser sufocar la revolució hongaresa de 1956. El 1968, els seus agents varen acabar amb la Primavera de Praga, facilitant l’entrada de les tropes del Pacte de Varsòvia que varen sufocar la rebel·lió popular. El 1981, el KGB va patir un fort revés després de la deserció d’un dels seus agents i va ser desarticulada la seva xarxa d’espies en els Estats Units. El 6 de novembre de 1991, el KGB va ser dissolt.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply