Els aliats d’Alemanya

Alemanya no va lluitar sola durant la Segona Guerra Mundial. El 1940 el seu aliat italià va insistir en enviar una petita flota d’avions per participar en les últimes fases de la Batalla d’Anglaterra, encara que la seva aportació va ser nul·la. Durant la primavera de 1941 els exèrcits alemanys varen lluitar al costat dels italians per conquerir Grècia. Per la invasió a la Unió Soviètica, Adolf Hitler es va assegurar tenir el suport militar d’alguns països de l’Eix. Entre novembre de 1940 i març de 1941, Hongria, Romania, Eslovàquia i Bulgària varen entrar en el Pacte Tripartit. D’aquests països, només Bulgària no va participar militarment en la invasió a la Unió Soviètica, però va donar el seu suport polític. Finlàndia, país que també va participar en l’Operació Barba-roja, va ser l’únic país democràtic que va donar suport a Alemanya.

Els contingents més nombrosos varen procedir d’Hongria i Romania. Els exèrcits romanesos varen lluitar sota el comandament del Grup d’Exèrcits alemanys Sud, mentre que els hongaresos varen formar part del Grup d’Exèrcits Centre.

Benito Mussolini també va voler participar en l’Operació Barba-roja i va enviar una força expedicionària formada per tres divisions de 62.000 homes, però el 1942, sota la pressió alemanya, els italians varen incrementar la seva aportació fins a convertir-se en nou divisions de 230.000 homes i varen reorganitzar el cos fins a convertir-se en el 8º Exèrcit italià.

Després de la invasió, voluntaris espanyols, la Divisió Blava, també van participar-hi igual que altres països ocupats per Alemanya. Però després de la derrota registrada a finals de 1942 i a principis de 1943 en la Batalla de Stalingrad, on varen patir moltes baixes les forces romaneses, italianes i hongareses, l’aportació dels socis d’Alemanya va disminuir.

En general, les aportacions dels membres de l’Eix tenien com a objectiu incrementar la seva influència davant d’en Hitler i obtenir favors polítics.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply