Els espies

L’activitat d’espionatge durant la segona guerra mundial es va basar en gran part en les noves tecnologies d’interceptació. Gràcies als espies es va aconseguir gran informació de gran valor estratègic.

La  British Secret Intelligence Service, l’MI6, va tenir l’espia Paul Thümmel, un veterà condecorat per al Partit Nazi i membre dels serveis secrets alemanys. El 1937 va col·laborar amb Txecoslovàquia, i durant la guerra, a través del govern txecoslovac a l’exili, va donar informacions als serveis secrets britànics i soviètics de màxima importància sobre els plans alemanys. Els motius de la seva traïció encara avui en dia no es coneixen. El 1942 va ser arrestat i pocs dies abans qué acabés la guerra va ser assassinat per les SS.

Richard Sorge, anomenat Ika, va ser un dels espies més famosos durant la guerra. Ika es va afiliar el Partit Comunista a Berlín, i el 1933 els serveis soviètics el varen reclutar i enviar a Tòquio. Gràcies a la seva activitat com a corresponsal de diaris alemanys i holandesos es va guanyar la confiança de l’ambaixada alemanya en la capital nipona. Fins el 1941 va aconseguir enviar valuoses informacions sobre Alemanya a Moscou, i a través del seu agent Ozaki, en va enviar sobre Japó. El 1941 va informar a Iosif Stalin de que no es previa un atac japonès a la Unió Soviètica, cosa que va provocar que els soviètics portessin totes les tropes en al front occidental. Però quan Ika va avisar als comandaments soviètics de l’Operació Barbarroja no el varen creure. Ika va ser traïcionat per els agents que havia creat i va ser capturat el 1941 i penjat el 1944.

L’albanesa Elyesa Bazna, Ciceró, va treballar com a criada de l’ambaixada britànica a Ankara, i va aconseguir fotografiar a diversos centenars de documents reservats i passar-los al servei secret alemany. Les seves informacions sempre varen ser exactes, especialment les informacions de la Conferència de Teheràn i els bombardejos aliats sobre les ciutats alemanyes.

Casi tots els espies alemanys varen ser enxampats i varen passar al servei aliat començant un arriscat doble joc, com el jove danès Wulf Schmidt. Schmidt va ser detingut després de que es llancés en paracaigudes sobre la Gran Bretanya el 1940 i va ajudar a detenir els agents secrets alemanys que es trobaven a la illa. O el iugoslau Dusko Popov, conegut com Tricicle, va ser un agent alemany que després es va passar als aliats, sense que els alemanys ho sapiguessin, i va rebre d’Alemanya l’encarrec d’organitzar una xarxa d’espies en els Estats Units.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply