Varsòvia

Varsòvia, la capital de Polònia, va ser una de les ciutat més afectades durant la Segona Guerra Mundial. Quan els alemanys varen envair Polònia, Varsòvia va ser cruelment bombardejada. Després de l’ocupació, els nazis varen agafar a tots els jueus de la ciutat i els varen tancar en el gueto de Varsòvia, on el 1943 els nazis varen aixecar-lo per enviar els jueus als camps d’extermini per ser eliminats. Els jueus del gueto es varen adonar de quin seria el seu destí i varen resistir i varen oferir lluita. Després de diversos dies de lluita, la superioritat alemanya va acabar amb la resistència jueva i el gueto va ser destruït. El juliol de 1944 les tropes del comandant Konstantin Rokossovsky estaven molt a prop de Varsòvia i els alemanys, davant del temor de que arribessin els soviètics, varen començar a evacuar la població. El govern polonès a Londres, sense prevenir als Aliats, va ordenar a l’estiu de 1944 l’aixecament general a Varsòvia per avançar l’entrada de les tropes soviètiques. Finalment, l‘1 d’agost de 1944 els polonesos es varen revelar contra els alemanys pensant que els soviètics els ajudarien i ocuparien la ciutat. Quan va esclatar l’aixecament vivien a Varsòvia un milió de persones, però una quarta part, incloent a la majoria dels 40.000 homes que varen lluitar contra els alemanys, varen morir o varen ser ferits o varen desaparèixer en el moment de la capitulació el 2 d’octubre de 1944. L’exèrcit soviètic, per no disposar de mitjans o per ordres de Moscou, que preferia el fracàs de l’aixecament per col·locar en un futur un govern més proper als seus interessos, es va mantenir en les seves posicions del Vístula sense ajudar als insurrectes. Al voltant de 350.000 habitants de Varsòvia varen ser evacuats a la força, amb destí, la majoria, als camps de concentració. Quan els soviètics varen entrar finalment a la ciutat el gener de 1945 no varen trobar res més que ruïnes i morts. Es calcula que en total varen ser destruïts 10.455 edificis, així com 923 edificis històrics (el 94% del total), 25 esglésies, 14 biblioteques, incloent la Biblioteca Nacional, 81 escoles primàries, 64 escoles secundàries, la Universitat de Varsòvia i la Universitat Politècnica de Varsòvia. Al voltant d’un milió de persones varen perdre totes les seves propietats.

Els jueus de Varsòvia:

En un barri de Varsòvia hi vivien abans de la guerra més de 250.000 jueus, el que representa el 90% de tota la població del barri. Aquest barri era un dels centres comercials més importants de tot Polònia, i cada dissabte tancaven totes les botigues i establiments perquè en més de 100 sinagogues i cases d’oració es llegia la Torà i es resava. Cada dissabte per la tarda es celebraven innombrables conferències i debats en els que participaven milers de persones. El jiddisch imperava sobre totes les llengües, i només en el barri en qüestió es publicaven cinc diaris en jiddisch. Un gran nombre de setmanaris i revistes jueves exercien una gran influència sobre la vida cultural d’altres comunitats jueves en el món. Hi havien moltes escoles en jiddisch i en hebreu, tan laiques com religioses, i teatres purament jueus, que congregaven al públic. El barri jueu de Varsòvia es podia considerar com el centre, tan tradicional com modern, de la cultura jueva. Literatura, política, filosofia, debats religiosos; de tot es parlava.

Un dels primers actes que varen fer els nazis en ocupar la ciutat va ser la d’acumular en aquest barri que ja era superpoblat, a més de 100.000 jueus més que fins llavors havien viscut en altres barris. Poc temps després, 200.000 jueus més de províncies varen ser tancats darrere els murs de ciment del gueto. Durant el primer any d’ocupació, més de 50.000 jueus varen morir a la capital polonesa. Mica en mica i sobretot després de la Conferència de Wannsee, on es va aprovar l’extermini de tots els jueus, els nazis varen començar a deportar els jueus del gueto a les cambres de gas de Majdanek i d’Auschwitz. El 1943 es va ordenar l’aixecament del gueto, però els jueus, previnguts de quin seria el seu destí, es varen aixecar contra les forces d’ocupació. Les forces eren desiguals i al final els alemanys varen arrasar el gueto fins que no en varen deixar res, ni una casa dempeus.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply