El camp de concentració de Stutthof

El camp de concentració de Stutthof va ser construït el 1939 en el territori de l’antiga Prússia Oriental, a l’oest de Stutthof, a uns 36 quilòmetres a l’oest de Gdansk, Danzig, en una regió geogràfica en la que hi ha abundants pantans i una zona boscosa de clima fred i humit. Es el camp que està més allunyat d’Alemanya. Al principi, el camp tenia unes dimensions modestes, però, poc a poc, es va anar engrandint fins arribar a les 120 hectàrees. En la seva estructura hi havia tallers, fàbriques, dipòsits, magatzems, cambres de gas i un enorme forn crematori. Els primers detinguts que varen arribar al camp varen ser presoners alemanys i després els opositors polonesos, els soviètics a partir de 1941 i a partir de 1944 la majoria eren deportats jueus. El 2 de setembre de 1939 va arribar-hi un comboi amb 250 presoners de guerra polonesos. Després d’ells serien molts els que hi arribarien. El 23 d’octubre de 1941, en Heinrich Himmler va visitar el camp. L’administració del camp corria a càrrec de les SS, primer sota el comandant Max Pauly i després, a partir de 1942, d’en Paul-Werner Hoope. En Pauly va ser condemnat a mort i executat el 1946 en el procés de Neungamme. El 1957, en Hoppe va ser condemnat a nou anys de reclusió.

Stutthof al principi era un camp d’internament civil, però a partir de 1942 va ser un camp de concentració i d’extermini. El 22 de març de 1940, 65 presoners de guerra varen ser afusellats. El 1943, es va construir un nou camp just al costat de l’anterior. Com en altres camps de concentració, hi havia camps de treball, una cinquantena, utilitzats dins i fora del camp. Els exteriors proporcionava mà d’obra a Pomerània i a Prússia Oriental. Els presoners eren executats d’esgotament pel treball, de fam, per les execucions per arma de foc o a la forca, on els altres detinguts havien de veure com penjaven als seus companys, les injeccions letals o la cambra de gas. Durant els últims sis mesos de 1944, la cambra de gas va consumir la quantitat de 200 homes per hora. 120.000 presoners varen passar pel camp, dels quals un 90% eren d’origen polonès. Durant l’evacuació del camp el 25 de gener de 1945 cap a Pomerània varen morir molts presoners. Quan les tropes soviètiques varen entrar al camp només es varen trobar 385 presoners mig mortes. Es calcula que varen morir a Stutthof al voltant de 85.000 deportats.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply