Lódz

Lódz és la tercera ciutat més gran de Polònia després de la capital, Varsòvia. Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial hi vivien 665.000 persones i una tercera part dels seus habitants eren jueus. La ciutat era un important centre de la comunitat jueva: albergava escoles, hospitals i organitzacions socials, així com totes les ideologies polítiques possibles. Escriptors, artistes, poetes i científics jueus varen viure i treballar en aquesta ciutat polonesa com Ephraim Katzir, el futur quart president d’Israel. Prop de la meitat dels jueus de Lódz treballaven a la indústria, particularment en la tèxtil, cosint i manufacturant robes. El 8 de setembre de 1939, les tropes alemanyes varen ocupar la ciutat i Lódz va ser adjudicada al Warthegau, el districte sisè de la Polònia ocupada. Les tropes del Einsatzgruppen 2 varen començar la eradicació immediata de la vida jueva de la ciutat. Les institucions jueves varen ser clausurades, les comptes bancàries bloquejades i els negocis propietat dels jueus varen ser confiscats i entregats als alemanys. A més, es va prohibir en els jueus l’ús del transport públic i la possessió de cotxes i ràdios, entre altres mesures. El 9 de novembre, Lódz va ser incorporada oficialment al Reich i la ciutat va passar a anomenar-se Litzmannstadt, nom del seu conqueridor en la Primera Guerra Mundial. En les següents dues setmanes es varen destruir totes les sinagogues de la ciutat. Els pisos jueus varen ser confiscats i les deportacions en massa cap als camps de concentració varen començar de seguida, al mateix temps que molts jueus fugien cap a Varsòvia i altres ciutats.

El gueto de Lódz es va establir oficialment el 10 de desembre de 1939 i el febrer de 1940 els jueus varen ser expulsats de la resta de la ciutat. El 30 d’abril del mateix any el gueto va ser segellat i prop de 164.000 jueus varen ser obligats a viure en una àrea de dos quilòmetres quadrats. La ciutat va ser alliberada per l’exèrcit soviètic el 19 de gener de 1945.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply