El camp de presoners de Stalag VII A

Poc després del començament de la Segona Guerra Mundial, el setembre de 1939, es va construir al nord de Moosburg un camp de presoners de guerra, el Stamlager VII A, Stalag. En un inici va acollir a 10.000 presoners. Els primers d’ells, polonesos i ucraïnesos, varen arribar al camp el 19 d’octubre. Després de la conquesta de França, el número de presoners va augmentar. Fins l’estiu de 1940 havien passat pel Stalag VII A més de 98.000 presoners de guerra. Sobre la superfície de 350.000 metres quadrats del camp principal, hi havia 40 barracons de presoners, desenes de tendes de campanya, una estació de desinfecció, infermeries i tallers. Molts dels presoners estaven assignats a diverses comandàncies externes, i una gran part d’ells treballava en empreses agrícoles. En el cementiri del camp hi han enterrades unes 2.000 persones. Més d’un 80% dels presoners morts a Stalag eren soldats soviètics, tot i que aquests només eren un 18% dels reclusos. A més, centenars d’ells varen ser deportats i assassinats en els camps de concentració en la virtut de l’ordre comissarial del 1941, la qual contemplava la liquidació de tot funcionari comunista.

Cap a finals de la Segona Guerra Mundial hi havia en el camp 60.000 presoners. Uns altres 80.000 estaven repartits en diverses comandàncies externes. Arrel de les negociacions amb el comandant del camp, el coronel Otto Bürer, les tropes nord-americanes varen ocupar el camp el 29 d’abril de 1945 sense que es produïssin combats.

Fins l’any 1948 els nord-americans varen utilitzar les instal·lacions com un camp d’entrenament de civils, amb un total de fins a 12.000 presoners alemanys acusats de col·laborar amb el règim nazi. Després s’hi varen allotjar refugiats alemanys. Algunes de les antigues barraques del camp s’han conservat. En l’antic cementiri de presoners d’Oberretit un petit memorial recorda l’existència del Stalag VII A.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply