RSHA

La RSHA, la Reichssicherheitshauptamt, l’Oficina central de seguretat del Reich, va ser un cos de seguretat de l’Estat que es va crear el 27 de setembre de 1939 a través d’un decret aprovat per en Heinrich Himmler per reagrupar els serveis de seguretat principals al seu càrrec sota la direcció d’en Reinhard Heydrich. La RSHA va ser una gegantesca maquinària policial per centralitzar les informacions que captaven els rumors hostils contra el règim. Era a la vegada un servei del govern que depenia del Ministeri de l’Interior, i era un dels principals serveis de les SS. En ella hi treballaven al voltant de 3.000 col·laboradors, la majoria d’ells estaven dispersos per Berlín. La seu del servei central de la RSHA es va instal·lar a la Prinz Albrechtstrasse 8, en els locals ocupats per la Gestapo, i al 101 de la Wilhelmstrasse, on hi havien les oficines d’en Heydrich.

Els grups encarregats de sintetitzar la gran massa de dades recollides estaven formats per buròcrates allunyats de la realitat i, per aquest fet, varen cometre nombrosos errors. A la màxima autoritat només arribaven resums desproveïts de tota substància i que molt sovint no eren certs. La complexitat de l’organització de la RSHA va fer suggerir la necessitat d’una formació especial de tots els agents que hi treballaven. El jove que volia ingressar a l’organització tenia que passar tres etapes: quatre mesos a la Kripo, on aprenia els elements bàsics del treball policial, tres mesos en el SD, i altres tres mesos a la Gestapo. Després, segons les disposicions personals i les exigències del servei podia quedar-se a un dels set Amter, és a dir, un dels set departaments que estava dividit la RSHA.

La RSHA va ampliar les seves activitats als països ocupats o annexionats. Els serveis instal·lats en aquests països s’havien calcat dels serveis actius de l’organització central. La RSHA es va encarregar, a més de documentar, resumir, fer informes i estadístiques, de fer les llistes de les persones que havien de ser assassinades, empresonades o torturades. La RSHA va tenir un paper molt rellevant en l’organització dels camps de concentració i de la Solució Final. La seva època de màxima activitat va ser a la primavera de 1944, quan els serveis exteriors estaven compostos per 25 llocs principals amb unes 300 antenes, 65 llocs ordinaris i 850 comissaries de la policia fronterera, Grenz-polizei. El successor d’en Heydrich després de la seva mort el juny de 1942 va ser l’Ernst Kaltenbrunner, que va ser l’últim cap de la RSHA sota l’autoritat d’en Himmler.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply