El camp de concentració de Lipowa

El camp de concentració de Lipowa va ser fundat el desembre de 1939 en un antic hipòdrom situat a Lublin, Polònia, en el carrer Lipowa. En un primer moment era una zona on els alemanys hi varen reunir els jueus de la ciutat i dels voltants però, al cap d’un temps, davant del volum de presoners i de jueus, es va convertir en un camp de concentració. Durant l’hivern de 1940-1941 el camp va arribar a albergar a uns 2.000 presoners i poc després va augmentar la població amb les batudes periòdiques en el gueto de Lublin. Els presoners eren obligats a fer treballs forçosos, sobretot es dedicaven a empreses de les SS, i feien treballs com classificar les pertinences dels jueus assassinats pels alemanys. Lipowa es va especialitzar en sabates. La productivitat màxima del camp va tenir lloc durant l’estiu de 1942 i no va reduir el ritme fins la seva destrucció. El novembre de 1943, els alemanys varen afusellar als 3.000 jueus que vivien en el camp en els afusellaments massius de la Erntefest.

Els presoners que varen servir en el camp durant aquells anys varen ser tractats de forma brutal pels seus carcellers. Es castigava amb la pena de mort tots els intents de fuga, els furts i participar en l’economia submergida. Per exemple, es va castigar amb la mort a uns jueus que collien ferralla industrial sense valor. Pràcticament tot el personal de Lipowa duia fuets o instruments semblants al damunt i els utilitzaven amb freqüència. El comandant del camp era un aficionat a colpejar els presoners sense pietat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply