El Graff Spee

El Graff Spee va ser un cuirassat alemany que navegava per les aigües del Atlàntic sud. Aquest cuirassat  era considerat una obra mestre de l’enginyeria aemanya per els seus canons de 11 pulgades, amb un blindatge de 10 cms i per la seva capacitat de  navegar a 27 nussos. El cuirassat estava sota el comandament del capità Hans Langsdorff , que es caracteritzava per ser un capità que no ordenava enfonsar els vaixells enemics fins que no s’hagués evacuat la tripulació.

El desembre de 1939 el Graff Spee va ser interceptat en el estuari del rio de la Plata per tres vaixells britànics, el Ajax, el Achilles o el Exeter. Per fugir dels britànics, Langsdorff es va dirigir al Índic per tornar al Atlantic. Però a les 6,17 h. del 13 de desembre, el cuirassat alemany va ser atacat pels britànics. Tot i la inferioritat numèrica, el Graff Spee va atacar i va deixar fora de combat el Exeter, però també va patir greus destrosses. Finalment el cuirassat alemany va  aconseguir fugir cap a sud Amèrica. Però el capità Langsdorff, inexplicablament, va decidir atracar a Montevideo, a Uruguai, un país neutral amb un govern probritànic, que a més les convencions internacionals obligaven a Uruguai a deixar el Graff Spee el port només 72 hores. Mentrés el Graff Spee es refugiava el port, el Ajax i el Achilles l’esperaven en el límit de les aigües territorials juntament amb el Cumberland que s’havia unit a ells procedent de les Malvines. Quan Adolf Hitler va saber que tenia el seu cuirassat atracat a Montevideo esperant que el govern d’Urugai l’obligés a abandonar al port, Hitler va ordenar que el Graff Spee abandonés el port i  lluités contra les embarcacions britàniques i tornés a Alemanya. Quan el capità Langsdorff va rebre l’ordre de Hitler sabia que era un suïcidi i que tota la seva tripulació morira en l’intent, i per tant va decidir desobeïr les ordres de Hitler i va quedar-se al port fins que el govern d’Uruguai el va obligar a marxar. Langsdorff, abatut, va intentar sense èxit convèncer el govern d’Argentina perquè el deixés atracar en un dels seus ports, però el govern argentí li va denegar la seva sol·licitut. Després de les dues negatives, Langsdorff concient que no podia lluitar contra els britànics i no volia que la seva tripulació morís per no res va decidir destruir el cuirassat. El 17 de desembre de 1939, el Graff Spee va abandonar el port de Montevideo seguit per la mirada d’un miler de curiosos en el passeig marítim de la ciutat que volien veure el seu desenllaç. Després de que la tripulació provoqués  tres explosions, al Graff Spee es va enfonsar. El capità Langsdorff, que en un primer moment es va voler enfonsar amb el cuirassat, va abandonar amb tota de la tripulació el cuirassat. El cap de dos dies, el capità Langsdorff es va suïcidar a Buenos Aires per la por a ser condemnat pel règim nazi i per no deshonrar el seu nom en un judici.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply