La Creu Roja

Durant la dècada dels anys 1920-1930, el període d’entreguerres, la Creu Roja va organitzar diversos congressos internacionals per aprovar acords que tenien que protegir als refugiats civils deportats en temps de guerra i de caràcter semblant per la protecció dels presoners de guerra. Però el 1939 ja no existia cap pacte que protegia a les persones civils.

Durant la Segona Guerra Mundial:

La Creu Roja va fracassar en els seus intents de visitar els camps de concentració, tot i que des de 1943 se’ls va permetre arribar als presoners no jueus paquets de la Creu Roja. Entre novembre de 1943 i maig de 1945 uns 750.000 paquets varen ser enviats per la Creu Roja als camps. Al mateix temps va començar la primera fase en procurar-se informar sobre la identitat dels presoners jueus en mans de les SS. Durant els últims mesos de guerra, la Creu Roja va aconseguir introduir-se esporàdicament en els camps. Durant el gener de 1945 funcionaris de la Creu Roja varen establir contactes amb en Richard Glücks a Berlín i, gràcies a aquestes reunions, es va aconseguir fugaces visites als camps. Des del febrer de 1945, el comte Folke Bernadotte, membre de la Creu Roja sueca, va establir contactes amb en Heinrich Himmler i va aconseguir certs acords per evacuar presoners dels camps. Funcionaris de la Creu Roja varen aconseguir permisos per dur camions carregats de subministraments a Alemanya per ajudar als presoners que feien les mortíferes marxes de la mort.

Després de la Segona Guerra Mundial:

Els primers pasos en la missió de tornar a unir les famílies que havien sigut desunides durant la guerra la va dur a terme la Creu Roja alemanya, amb seu en un gran edifici a Arolsen, a prop de Kassel, al centre d’Alemanya pels alemanys. La seva missió era proporcionar dades sobre la identificació i informació familiar, problemes que el 1968 encara varen pujar a 12.000 casos per mes. Durant els primers 20 anys, la Creu Roja va poder solucionar 250.000 casos i va poder repatriar a molts presoners de guerra.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply