Holanda

Quan va començar la Segona Guerra Mundial, Holanda era un país neutral, però l’Adolf Hitler no va voler respectar la seva neutralitat i el 10 de maig de 1940 la va envair. Holanda, davant de la superioritat alemanya, es va tenir que rendir i va passar a ser un país sota el control alemany. Com tots els països controlats pels nazis, es va veure afectats per les batudes en busca de jueus i opositors al règim.

Quan es varen produir les grans batudes, el juny de 1942, els neerlandesos varen reaccionar amb vagues i protestes, que al final només varen servir per augmentar la repressió alemanya. De 126.000 deportats, només varen ser repatriats 11.000. Dels 1.700 jueus d’Arnhem, més de 1.500 varen ser deportats a camps de concentració on hi varen morir. Molta gent va intentar ajudar als jueus amagant-los de les autoritats alemanyes. La Resistència els va ajudar a escapar a Bèlgica i França per després dirigir-los a Espanya. Els alemanys varen enrabiar-se molt amb els holandesos perquè els consideraven uns traïdors per no col·laborar suficientment amb el Reich, ja que a més els veien aris com ells. Els estudiants que no varen declarar el seu suport al règim varen ser perseguits i prop de 400.000 neerlandesos varen enviats al Reich per treballar com esclaus. Els alemanys també varen saquejar sistemàticament les reserves de queviures i varen inundar moltes terres de cultiu destruint els dics que els protegien del mar. Aquest atac als holandesos va provocar que durant l’hivern de 1944-1945 morissin d’inanició 16.000 holandesos, la majoria nens. A més, es va propagar el tifus i la diftèria.


En acabar la guerra, els Aliats varen tenir que fer un dipòsit de 220.000 lliures esterlines a nom de les autoritats dels Països Baixos només pels saquejos que es varen produir a Nimega per part de les forces anglosaxones.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply