La França Lliure

Quan els nazis varen envair França el juny de 1940 i varen crear un govern francès fidel als interessos nazis, el Govern de Vichy, no tothom va estar d’acord amb la nova aliança francesa amb els nazis  i, d’aquest sentiment de rebuig, va sortir-ne un nou moviment bèl·lic, la França lliure, contrari al règim nazi que va lluitar juntament amb les forces aliades. El seu líder va ser Charles de Gaulle que va dirigir les tropes franceses des de la ciutat de Londres, on hi havia la seva seu en el Carlton Gardens, juntament amb les potències aliades occidentals i varen aconseguir alliberar França a l’agost de 1944. De Gaulle va conquerir moltes possessions colonials que estaven sota al control de les forces de Vichy com;  Carmerun, el Txad, el Congo francès i Gabon varen passar a estar sota el domini de la França lliure. Molts contingents francesos comandats per generals fidels a De Gaulle varen participar a la campanya contra les forces de l’Eix al nord de l’Àfrica i no varen lluitar amb l’exèrcit francès de Vichy.

Molts dels combatents de la França Lliure eren bretons. El 1941, De Gaulle calculava que una tercera part dels seus soldats provenien de la Bretanya, i a Londres sota el nom de Sav Breiz, es va crear una associació de bretons de la França Lliure. A més, les costes occidentals de Bretanya varen ser utilitzades pels embarcaments i desembarcaments clandestins.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply