El govern de Vichy

A la ciutat de Vichy es on es va establir el nou govern francès del mariscal Henri Philippe Pétain.  Quan França va firmar l’armistici amb Alemanya el 22 de juny de 1940 i el 11 de juliol de 1940 el mariscal Pétain va concentrar el poder legislatiu, executiu i part del judicial en la seva figura va néixer un nou govern francès aliat amb el Reich alemany. El nou govern francès es va establir a Vichy perquè es un ciutat del centre de França a Occitània, amb només 26.000 habitants i sobretot perquè la ciutat tenia molts hotels per allotjar al nou govern, a més de que la ciutat de París va quedar sota el control dels nazis.  El govern de Vichy, país satèl·lit de l’Alemanya nazi, va mantenir l’administració sobre els territoris metropolitans no ocupats i les colònies franceses i presentava moltes caracterísitques semblants a un règim feixista.  El govern de Vichy va crear una sèrie d’organismes militars feixistes a la disposició d’Alemanya com el Servei d’Ordre Legionari, el S.O.L., la Milícia Francesa i la força de policia especial destinada a lluitar contra els resistents i patriotes del interior, liderada per Joseph Darnand. El nou règim va substituir el lema republicà de llibertat, igualtat i fraternitat per el de treball, família i pàtria. Els sindicats i els partits varen ser disolts, i es va posar en marxa una política antisemita.  El règim de Vichy va expulsar els ciutadans de religió jueva de l’escola i els treballadors públics, va expropiar els seus béns, va propagar un catolicisme extrem i va permetre la seva deportació als camps d’extermini nazi. Al final de la guerra, un de cada cinc jueus que vivia en territori francès va morir.

Pétain va desitjar la integració de França en el nou ordre europeu com antiga gran potència. Però amb les derrotes alemanyes els nazis varen obligar a entregar tots els jueus francesos i varen establir el servei de treball obligatori a petició de Fritz Sauckel. Entre juny de 1942 i mitjans de 1944, 600.000 treballadors francesos varen ser enviats a Alemanya per potenciar la seva maquinària de guerra.

El govern de Pétain, a més de tenir l’oposició de la Resistència, també la va tenir de dins del seu propi govern feixista per la seva actitud sumisa cap a Alemanya com  intel·lectuals com  Robert Brasillach, els nacionalistes d’extrema dreta d’Action Française com Jacques Doriot i polítics com Pierre Laval.  

 El govern de Pétain  no va ser mai reconegut pels aliats. Quan a l’agost de 1944 les tropes aliades varen alliberar França, el govern de Vichy va quedar dissolt.

Curiositats:

La ciutat de Vichy es coneguda a més de per el govern de Pétain del 1940 al 1944  per les seves aigües termals, els romans l’anomenaven Aquae Calidae,  i en pren el nom una aigua mineral, l’aigua de Vichy.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply