L’Operació Lleó Marí

L’Operació Lleó Marí es l’operació amfíbia que havia de dur a la Wehrmacht en territori britànic. Amb aquest propòsit, en els ports dels Canal de la Mànega es varen acoblar barcasses, remolcadors, homes i armament a l’espera que es donés les circumstàncies favorables per creuar-lo i envair al sud d’Anglaterra.

El 16 de juliol de 1940, els nazis havien ocupat gran part d’Euopa occidental i només els faltava conquerir el seu principal enemic, la Gran Bretanya. Aquell dia, Adolf Hitler va cursar l’ordre número 16, el pla d’invasió a la Gran Bretanya per mitjans de setembre d’aquell any. La tàctica que tenien prevista per la conquesta de les illes britàniques era enviar primerament 13 divisions d’infanteria, seguides de 6 divisions Panzer i 3 motoritzades seguides per 17 divisions d’infanteria més al Canal de la Mànega entre les ciutats de Folkestone i Brighton. Els alts comandaments alemanys creien que en el tercer dia de la invasió, 260.000 soldats alemanys ja estarien en el territori britànic. A la Luftwaffe li corresponia la feina de fer de contrapès de la inferioritat naval alemanya i d’ajudar a les tropes de terra.

Per la seva part, els britànics el setembre de 1940 només varen poder formar un total de 27 divisions d’infanteria, de les quals només 4 estaven ben equipades i els faltava artilleria antiaèria, metralladores i canons antitancs. A més, només 2 divisions i 2 brigades blindades haguessin disposat de 600 tancs segons els informes d’una organització de comandaments poc flexible i poc preparada. La defensa del territori es va confiar a la milícia territorial, la Home Guard, amb 500.000 voluntaris sense uniforme, equipats amb antics fusells nord-americans.

Tot i la superioritat d’Alemanya, la idea en què es basava l’operació de Hitler, la dominació de la Luftwaffe dels cels del Canal de la Mànega i la destrucció de la RAF, es va esfumar pels èxits britànics de la RAF en la  Batalla d’Anglaterra. Al final el pla va patir moltes modificacions i aplaçaments fins que finalment es va decidir no realitzar l’operació. Hitler, cansat de veure que aquesta operació tenia un cost massa elevat i que no podien destruir la RAF, va preferir el juny de 1941 la invasió a l’est i va deixar de banda l’Operació Lleó Marí.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply