Estònia

Els jueus estonians:

Estònia havia sigut una zona de l’Imperi Rus en la que estava prohibida la immigració de jueus i el número de jueus residents en el país havia sigut sempre escàs. A principis de 1940 vivien a Estònia uns 4.500 jueus d’un total de 1.500.000 habitants, però la seva participació en l’economia del país era molt més gran. Per exemple, l’11% de la indústria estona estava en mans jueves. Tot i que els bolxevics també varen nacionalitzar les propietats privades dels jueus, aquests majoritàriament es varen quedar al capdavant de les seves antigues empreses en qualitat de directors mitjançant els seus enllaços amb el NKVD. A més, controlaven la premsa i les institucions culturals, s’introduïen a les professions liberals, i eren l’única minoria ètnica, a part de l’alemanya, que gaudia del dret d’autonomia cultural.

Davant l’avanç de les tropes alemanyes, la majoria dels jueus varen abandonar el país juntament amb els funcionaris soviètics. Només uns 2.000 jueus es varen quedar, dels quals 1.000 vivien a Tallin. De seguia els alemanys els varen tancar en guetos, i els varen començar a executar a mesura que varen prescindir d’ells en el procés econòmic.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply