La Fanta

Els propietaris alemanys de les embotelladores de Coca-Cola, entre ells el campió mundial de boxa Max Schmellin, varen inventar una nova beguda, la Fanta, per mantenir les seves fàbriques en marxa durant la Segona Guerra Mundial ja que la Coca-Cola era una beguda non grata en el país i perquè hi havia dificultats per importar el xarop que feia falta per fer la Coca-Cola. Per desvincular-la d’Estats Units i per intentar demostrar que era un producte nacional, abans els embotelladors de la Coca-Cola varen incloure la frase; és un producte de Coca-Cola GmbH en la beguda de Cola, però no varen tenir l’èxit esperat. D’aquesta manera, el 1940 va néixer la Fanta exclusivament pel mercat alemany i la fórmula va ser tot un èxit amb sèrum de llet, sucre, aigua i una espècie de suc de poma. Quan Coca-Cola es va restablir després de la guerra va comprar la marca. El nom de Fanta va ser suggerit per un veterà venedor de la companyia, en Joe Knipp. La idea del nom la va tenir gràcies a un concurs que la empresa va impulsar entre els treballadors alemanys per donar un nom en el nou producte, en el qual l’empresari Max Keith, el cap de Coca-Cola a Alemanya, els demanava deixar volar la seva Fantasie (imaginació, en alemany). En sentir aquella frase, en Knipp va dir: Fanta.

Per altra banda, per mantenir l’equilibri amb el govern alemany, els embotelladors es varen veure amb l’obligació de prestar els seus camions de repartiment pel transport i la distribució de l’aigua. Per evitar que les botelles de Fanta fossin destruïdes en els continus bombardejos Aliats, varen ser emmagatzemades plenes d’aigua per evitar les vibracions en coves i pous de mines. Però, tot i els esforços, res es va poder fer per preservar les fàbriques. Les 43 embotelladores que hi havia a Alemanya varen ser destruïdes. Al final de la guerra, el 29 d’abril de 1945, el govern alemany va instar a la companyia, sota l’amenaça de deportar-los a un camp de concentració, a canviar el nom de l’empresa en un plaç màxim de dos dies. Però l’amenaça no es va fer realitat perquè l’Adolf Hitler es va suïcidar l’endemà.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply