El gueto de Minsk

Quan els alemanys varen ocupar la ciutat de Minsk el juny de 1941, els bombarders de la Luftwaffe havien reduït diversos barris de la capital bielorussa i el 60% dels seus habitants o havien fugit o havien mort. Dels 100.000 restants, la meitat eren jueus. Els alemanys els varen internar en un gueto, convertint-lo en el més gran de les regions de la Unió Soviètica ocupades pels alemanyes. A més dels 50.000 jueus de Minsk, hi havia com a mínim 30.000 jueus més dels voltants i 7.000 d’origen alemany deportats entre novembre i desembre de 1941. Tots ells havien de malviure en una zona de dos quilòmetres quadrats i varen tenir que subsistir amb una ració diària de 200 grams de pa per persona.

Els habitants del gueto estaven sotmesos a treballs forçats, a intimidacions diàries i freqüents afusellaments de les SS i la policia auxiliar de Lituània i Letònia. El número d’habitants del gueto va començar a reduir a mesura que els anaven assassinant. Entre el 7 i el 8 de novembre, els alemanys i els seus aliats varen celebrar el 24è aniversari de la Revolució d’Octubre executant entre 5.000 i 18.000 habitants. El dia 20 varen assassinat a 20.000 més; el 21 de gener de 1942 en varen matar més de 12.000; i el 2 de març a 8.000. Durant la primavera de 1942 varen morir a les cambres de gas un elevat número de nens del gueto i el 28 de juliol els alemanys varen preparar una carnisseria que va acabar amb més de 25.000 víctimes. A l’agost de 1942 només quedaven en el gueto 9.000 persones en vida i els últims habitants varen morir quan els alemanys varen acabar amb el recinte el 21 d’octubre de 1943.

El gueto de Minsk es va caracteritzar per un fort moviment de resistència. Un dels líders més rellevants va ser Hersh Smolar, escriptor i comunista. Els jueus que feien treballs forçats a les fàbriques alemanyes de Minsk feien arribar armes i municions als partisans bielorussos. A més, 10.000 jueus varen aconseguir escapar del gueto i varen formar grups guerrillers independents en els boscos del voltant.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply