El Spitfire

El Spitfire va ser un caça utilitzat per la RAF i molts altres països Aliats durant la Segona Guerra Mundial i per la seva eficàcia es va convertir en l’orgull de l’aviació britànica. Va ser l’avió britànic més produït, amb 20.000 unitats construïdes en totes les seves variants, i va ser l’únic caça dels Aliats en producció durant tota la guerra. L’aparell va ser dissenyat pel dissenyador en cap de Supermarine Aviation Works, R. J. Mitchell, com un interceptor d’alt rendiment i de curt abast. En Mitchell va continuar refinant el disseny fins que va morir de càncer el 1937, amb el qual el seu company Joseph Smith es va convertir en dissenyador en cap. El primer vol del Spitfire va tenir lloc el 1936 i la seva característica més destacable era la seva gran agilitat que superava a qualsevol altre avió a Europa i només era comparable amb la dels Zeros. La seva popularitat era tant gran que durant la Batalla d’Anglaterra existia la percepció pública de que el Spitfire era el caça de la RAF en la batalla, quan en realitat era el Hawker Hurricane. Després de la Batalla d’Anglaterra, el Spitfire es va convertir en la columna vertebral del Comandament de Caça de la RAF i va participar en totes es batalles i, inclús, la USAAF va utilitzar aquests avions en el Pacífic per fer front als caces japonesos, que eren més àgils que els caces nord-americans. Un dels seus problemes era que a mitjans de la guerra la seva velocitat i abast era inferior a la dels Bf 109 i Fw 190 alemanys. Davant d’aquest problema els enginyers britànics varen col·locar potents motors Griffon amb potències que arribaven als 2.000 hp que li donaven a l’aparell una velocitat de 720 quilòmetres per hora, superior a la dels P-51 nord-americans.

El Spitfire anava armat amb vuit metralletes d’ala, portava un sol seient i podia enlairar-se fins a 3.500 metres en quatre minuts i vuit segons. La seva velocitat era de 587 quilòmetres per hora a 5.600 metres d’altura i el pes de tota la càrrega era de 2.610 quilograms. El Spitfire va continuar sent utilitzant fins als anys 50, tan com a caça de primera línia com en funcions secundàries.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply