Màgic

Magic es una màquina nord-americana que va desxifrar els codis secrets japonesos. En els primers mesos de 1941, sense que els japonesos ho sabessin, els Estats Units varen aconseguir desxifrar la clau diplomàtica de Tòquio que transmetia amb la Màquina A. Un exemplar més sostificat, la Màquina B, que transposava automàtica i electricament les tecles en el moment de ser pulsades després d’haver registrat la clau xifrada, variable en cada telegrama, va ser descobert el setembre de 1940 per la Màquina porpra que els nord-americans varen construir amb poc temps. Tot i això, el fet de desxifrar els codis no va servir per evitar l’atac de Pearl Harbor, però va resultar crucial en el moment de la batalla aeronaval de Midway. A Midway, els nord-americans varen aconseguir interceptar un missatge dels japonesos que explicava els plans d’atac i l’operació sobre les illes Aleutines. Quan el comandant Isoroku Yamamoto, després d’abandonar el pla d’atacar el Port Moresby, va decidir no concentrar la majoria dels seus portaavions per atacar Midway, i els nord-americans al conèixer el codi secret i desxifrar el pla de Yamamoto varen eliminar la ventatge del factor sorpresa.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply