Khàrkiv

Khàrkiv és la segona ciutat més gran d’Ucraïna.

Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat era famosa per la seva indústria i perquè era on es construïa el carro de combat T-34, concretament a l’establiment número 183. A l’octubre de 1941, durant l’Operació Barba-roja, la ciutat va ser assetjada i conquerida pel 6º Exèrcit del general Walter von Reichenau després de dies de combats. En aquells moments a la ciutat només hi quedaven 460.000 persones, però cap va sortir al carrer en el moment de l’ocupació pel temor a la reacció dels alemanys. Prèviament, el Gosplan havia desmantellat i evacuat la majoria de les indústries de la ciutat.

Els soldats alemanys d’immediat varen començar a confiscar grans quantitat de menjar, deixant molt poca cosa per la població. Al cap de poc, un terç de la població passava fam i milers de persones varen morir. El 14 de novembre, els partisans varen destruir diversos edificis de la ciutat, entre ells el del quarter general alemany en el número 17 del carrer Dzhersinski. Els alemanys varen reaccionar ràpid i la 68º Divisió del 17º Exèrcit del tinent general Georg Braun, que havia mort en l’atac, i la 57º Divisió del 6º Exèrcit varen agafar a 1.200 ostatges entre els ciutadans. A 50 els varen penjar immediatament en els balcons de grans edificis, on hi varen ser durant mesos. A més, per tota la ciutat hi varen aparèixer cartells en els que es declarava que es mataria a 200 ostatges per cada nova bomba que esclatés. Poc després varen ser assassinats a 150 ostatges més.

Un mes després, el comandant de la ciutat va ordenar que la població jueva fos traslladada a un assentament de cabanyes a prop de la Fàbrica número 183. Quan varen reunir a 20.000 persones va intervenir el Sonderkommando 4º sota les ordres del SS-Standartenführer Paul Blobel del Einsatzgruppe C, que va començar la matança. Al principi els varen afusellar, però després varen portar un camió de gas per anar més ràpid.

En el transcurs de la guerra la ciutat va passar diversos cops de mans fins que finalment l’exèrcit soviètic la va alliberar el 1943. Quan va ser alliberada a la ciutat hi havien mort 280.000 persones i 160.000 havien sigut deportades a Alemanya per realitzar treballs forçats. A més, els alemanys havien detingut a 195.000 persones que havien sigut sotmeses a maltractaments i tortures. 23.000 tenien ferides físiques.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply