Els partisans soviètics

Els partisans o guerrillers soviètics varen ser els que varen causar més baixes dins de les files alemanyes durant la Segona Guerra Mundial.

Durant l’Operació Barba-roja, els partisans soviètics tenien greus problemes de coordinació. Després del discurs del dictador Iosif Stalin el 3 de juliol de 1941, es va instar al poble soviètic perquè formés unitats guerrilleres en les regions ocupades pels alemanys. Però la cúpula soviètica temia d’aquests nous grups dels quals no en tenien el control pels seus possibles actes individuals se’ls pogués escapar de les mans. El 18 de juliol varen emetre unes directives nacionals relatives a l’activitat partisana on es deixava molt clar que entre els seus integrants només hi podien haver antics combatents de la Guerra Civil espanyola i els camarades que haguessin servit en les unitats de sabotatge del NKVD.

Bàsicament, durant l’any 1941, els partisans soviètics es varen dedicar a posar en pràctica mètodes de política de terra crema i exercir el terror contra els col·laboracionistes, però no varen atacar a l’exèrcit alemany tal i com es desitjava en un principi. Segons els informes de la Wehrmacht, els partisans no eren un problema de consideració per ells. Per exemple, els alemanys només varen registrar un cas de sabotatge ferroviari a la rereguarda del Grup d’Exèrcits del Nord durant el mes de desembre de 1941 i, dels 11.733 guerrillers organitzats pel NKVD a Leningrad entre el 22 de juny de 1941 i el 7 de febrer de 1942, poc menys de dos terços, 7.482, constaven com a morts o desapareguts en arribar a aquesta última xifra. . Tot i no suposar un perill, la Luftwaffe va bombardejar les places fortes i els pobles on creien que hi havien els partisans.

Durant el 1944 i, sobretot, durant l’Operació Bagration del mes de juny, varen tenir una funció vital i varen ser els responsables de l’aniquilació del Grup d’Exèrcits del Centre durant l’estiu de 1944.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply