Creta

Amb l’objectiu de protegir els jaciments petrolífers romanesos els alemanys varen dur a terme la invasió a l’illa de Creta, la Sprung nach Kreta, que va ser dissenyada pel veterà de l’aviació de la primera guerra mundial, el general Kurt Student. La invasió va representar la primera de les operacions aerotransportades alemanya de la segona guerra mundial que va servir per consolidar les conquestes de l’Eix en els Balcans després de l’ocupació d’Atenes el 27 d’abril de 1941.

El 20 de maig de 1941, paracaigudistes alemanys es varen llançar a l’illa i varen sorprendre els 35.000 soldats britànics, ajudats per dues divisions gregues, sota al comandament del general Bernard Cyril Freyberg. Els britànics de seguida es varen veure atrapats i varen demanar reforços a la metròpoli, però els comandaments britànics varen denegar la petició de Freyberg que només disposava de sis carros de combat i uns quants avions incapaços d’interceptar les tropes aerotransportades que arribaven en planadors i avions de transport.

Després de deu dies de domini aeri de la Luftwaffe, els alemanys tenien a tocar la invasió a l’illa. Els aeroports de Màleme i Rezimnon, al nord de l’illa, varen caure en mans alemanys en poc temps. Els britànics ja havien patit 3.000 baixes, entre morts i ferits i 18.000 soldats varen ser evacuats per mar cap a Egipte. Quan els britànics intentaven escapar, els alemanys varen destruir una considerable quantitat d’embarcacions britàniques i 12.000 soldats varen ser fets presoners. Al final els alemanys varen conquerir l’illa i varen controlar el mar Egeu. Però tot i la victòria alemanya, els alemanys varen perdre a casi 4.000 soldats i molts varen ser ferits, cosa que va dissuadir-los d’emprendre accions semblants en territori Aliat. Poc després de la invasió, va començar a les muntanyes de l’illa la resistència dels guerrillers cretencs ajudats per alguns supervivents britànics. Els alemanys varen abandonar l’illa el 1944.

Durant la campanya a Creta, l’armada britànica va perdre 4 creuers i 6 destructors i va rebre danys en 1 portaavions, 6 creuers, 3 cuirassats i 7 destructors.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply