Els partisans letons

Igual que a Lituània, tot i que a una escala menor, els guerrillers de Letònia varen començar a atacar als funcionaris soviètics i a les unitats en retirada de l’exèrcit soviètic poc després de l’inici de l’Operació Barba-roja. Els partisans letons eren un bon número sobretot gràcies al descontentament que hi havia per part dels letons cap als soviètics. El 14 de juny, el NKVD va deportar per la força a 15.000 persones considerades contràries al règim cap a Sibèria.

Amb l’Operació Barba-roja molts soldats del 24º Cos de letons de l’exèrcit soviètic varen canviar de bàndol per unir-se als partisans. Aquests l’1 de juliol es varen fer amb el control de la ciutat de Riga fins que varen arribar els alemanys al cap d’unes hores. L’endemà 2 de juliol, els partisans varen ocupar la ciutat de Sigulda, ciutat situada al nord-oest de Riga, que varen defensar durant dos dies fins l’arribada de les tropes alemanyes.

Semblant al que varen fer els partisans lituans, els partisans letons varen emprendre d’immediat diversos pogroms contra els jueus. Els oficials letons, instigats pels alemanys, també varen fer comunicacions radiofòniques en la que demanaven al poble que es desfessin dels funcionaris soviètics, els comunistes i els jueus. L’1 de juliol es va instaurar pel partisà Viktors Arajs el Kommando Arajs, que estaria sotmès a les ordres directes del Generalmajor der Polizei Walter Stahlecker, comandant del Einsatzgruppe A. El 2 de juliol, aquests partisans, amb braçalets vermells i blancs, varen perseguir els jueus de Riga per matar-los a cops o a trets després d’arrestar-los. Dos dies més tard, aquest comando va cremar totes les sinagogues de la capital amb jueus dins.

El 20 de juliol, per ordre dels alemanys, el tinent coronel letó Voldemars Veiss va crear una força policial auxiliar letona que també va participar en els assassinats en massa. Només el Kommando Arajs, que va quedar subordinat a la força policial, va matar a unes 26.000 persones a Letònia i Bielorússia. El 30 de novembre i el 8 de desembre, el cos del tinent coronel Veiss i els guardaespatlles del SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln varen executar a 25.000 jueus en el bosc de Rumbula, a prop de Riga. D’ells, 24.000 eren jueus de la capital letona, i més d’un miler havien sigut deportats poc abans d’Alemanya. En total, els alemanys i els seus col·laboradors letons varen acabar amb el 95% dels 100.000 jueus del país.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply