El camp de concentració de Jasenovac

El camp de concentració de Jasenovac va ser un camp situat a Croàcia. La seva construcció va començar l’estiu de 1941 i va funcionar el temps que va durar l’Estat independent de Croàcia. Una part de la instal·lació donava sobre el riu Sava, i els presoners a vegades eren executats sobre el mateix moll. Els ustaxs feien despullar a les víctimes, els lligaven de dos en dos amb filferro i els tirotejaven o els afogaven tirant-los al riu amb peses lligades al coll.

Els presoners arribaven en camió, en ferrocarril i a vegades a peu. A la seva arribada eren classificats per grups, colpejats, vestits amb roba de presoner i allotjats en barracons de fusta. El treball forçat consistia en la construcció de dics, càrrega i descàrrega de mercaderies, treballs agrícoles i fabricació d’armament. La malnutrició, la disenteria i el tifus varen ser presents en el camp. Els ustatches encarregaven als gitanos, que després serien assassinats, les liquidacions. Portaven als presoners fora del camp, els feien cavar les seves tombes, els degollaven i després els enterraven. A principis de 1942, els ustatches varen fer construir un forn crematori, el forn Picili. Els presoners que el varen construir varen ser assassinats un cop varen acabar; només tres mesos va funcionar. A finals de 1942, el comandant d’un dels subcamps va provar la resistència humana a la gana i la set: tancava alguns presoners, principalment intel·lectuals, darrera del filferro i esperava a veure’ls morir o menjar carn dels altres cadàvers.

El 30 de març de 1945, els Aliats varen descobrir el camp i varen bombardejar sense alliberar-lo. A principis d’abril, el comandant del camp va intentar esborrar les petjades de l’horror mitjançant liquidacions, cremació en fogueres i afogant a molt en el riu; 600 presoners es varen rebel·lar, però només 80 es varen poder escapar. Abans de fugir, els ustatches varen minar tots els edificis i varen incendiar el camp. Aquesta destrucció va fer difícil dir el número de víctimes, que podria anar de 60.000 a 83.000.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply