Leningrad

Leningrad va ser una ciutat de la Unió Soviètica que portava el nom del líder soviètic Vladimir Lenin. Actualment la ciutat es diu Sant Petersburg, tal i com s’havia dit anteriorment, en honor al sant patronal de la ciutat, Sant Pere. Abans de la revolució d’octubre de 1917 la ciutat va ser la capital de Rússia. Entre els anys 1914 i 1924 també es va anomenar Petrograd.

La ciutat va ser fundada pel tsar Pere el Gran el 1703, que va denominar la ciutat com a capital de l’Imperi rus per tal de contrarrestar el poder històric de Moscou. Durant el segle XVIII es va convertir en una de les ciutats més modernes i més belles d’Europa, i l’activitat comercial va augmentar ràpidament gràcies al seu port. A finals del segle XIX la ciutat va experimentar el sorgiment d’algunes petits fàbriques, convertint-se al cap de poc en un nucli industrial molt important, tot i que conservava els palaus i els teatres vinculats als nobles i a la reialesa. El 1914, en un intent de modificar aquesta tradició, el tsar Nicolaus II va canviar el nom de la ciutat a Petrograd per decisió que havia consultat amb els seus cercles més pròxims. Durant la Revolució de 1917, la ciutat va passar a ser centre de disturbis i de vagues, i va ser el lloc on el tsar Nicolaus II va anunciar la seva abdicació. A finals de 1917, els bolxevics varen irrompre el palau d’hivern i es varen assegurar el poder. Des de la ciutat i amb la idea d’esborrar el passat tsarista, la capital russa va tornar a passar a Moscou, a més de que es va denominar la ciutat de Petrograd amb el nom de Leningrad en honor al líder bolxevic. La ciutat es va industrialitzar radicalment entre 1928 i 1938, fins albergar casi tres milions d’habitants.

Al principi de la Segona Guerra Mundial, Leningrad tenia uns 3,5 milions d’habitants. En l’Operació Barbarroja, el Grup d’Exèrcits del Nord va arribar a la ciutat el setembre de 1941 i, des del començament d’aquest mes, la Wehrmacht i la Luftwaffe varen començar a bombardejar la ciutat regularment. En total i varen llançar 150.000 obusos. Tot i l’aferrissada defensa, Leningrad va quedar aïllat del món i els seus ciutadans es varen tenir que fabricar les seves pròpies armes i menjar. Per defensar-se dels atacs aeris, els soviètics varen utilitzar globus-barrera. Més de 10.000 dones, que varen formar aproximadament 20 batallons, varen defensar la ciutat, les seves llars i les seves famílies de la invasió alemanya. Però de seguida la falta d’aliment es va notar i la gent va patir fam. La desesperació va ser tant gran que es varen produir episodis de canibalisme. El novembre de 1941, l’exèrcit soviètic va aconseguir obrir una carretera a través del llac gelat Ladoga, situat a l’est de la ciutat. Els subministraments que arribaven a través d’aquest reduït canal va poder mantenir la ciutat, tot i que 1 milió de persones van morir per desnutrició, malalties i fred. L’Adolf Hitler volia ocupar Leningrad el 1942 com un trofeu, però també la volia per permetre que l’exèrcit alemany s’unís als finlandesos, que ocupaven la part nord del front que la rodejava. En el començament de l‘Operació Aurora Boreal, Nordlichte, dirigida per l’Erich von Manstein, preveia conquerir la ciutat el setembre de 1942, però les tropes d’en Von Manstein es varen tenir que dirigir cap al sud per ajudar al 6º Exèrcit d’en Friedrich Paulus a Stalingrad. El 18 de gener de 1943, l’exèrcit soviètic va tornar a intentar alliberar la ciutat i va obrir un estret camí al sud del llac Ladoga, fet que va permetre donar subministraments a la ciutat de forma regular. A partir de llavors, combois ininterromputs de camions varen circular dia i nit. L’aïllament a Leningrad es va aixecar el 27 de gener de 1944 quan una ofensiva soviètica va expulsar la Wehrmacht del perímetre de la ciutat.

El 6 de setembre de 1991, la ciutat va passar a dir-se novament Sant Petersburg. En l’actualitat és la segona ciutat més poblada de Rússia amb més de 5.026.000 habitants i és un important centre econòmic i polític de Rússia. A més, és un dels principals punts turístics del país. Cada 27 de gener s’hi celebrar a la ciutat el final del bloqueig alemany a la ciutat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply