El Airspeed Horsa

El setembre de 1941 va volar per primer cop el Airspeed Horsa, un planador britànic. L’aparell tenia una bona capacitat de càrrega que serviria per les futures operacions aerotransportades de gran envergadura. La primera versió que va aparèixer va ser el Horsa I (AS-51), i aquest va ser el primer planador d’assalt britànic. L’aparell, que va entrar en acció l’any 1942, s’enlairava a través d’un tren tricicle i l’aterratge es feia a través de la roda de davant i un patí amb suspensions ubicades sota el fusellatge. La seva participació en combat va ser extensa, des de la invasió a Sicília, Normandia, l‘Operació Market Garden i va ser present quan es va creuar el riu Rin el març de 1945. Durant la guerra es varen projectar la versió de bombardeig AS-52, que havia de ser capaç de portar 3.600 quilograms de bombes, i el AS-53, que havia de ser capaç de carregar vehicles petits, però aquests projectes varen ser cancel·lats en aparèixer el Horsa II. En total se’n varen construir 3.655 unitats, a més dels britànics també va ser utilitzat pels nord-americans.

El Airspeed Horsa tenia una tripulació de dues persones, d’envergadura feia 26,82 metres, de llarg 20,42 metres, tenia un pes en enlairar-se de 6.900 quilograms, una velocitat màxima de remolc de 160 quilometres per hora i podia portar d’entre 20 a 25 soldats equipats o 3.178 quilograms de càrrega.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply