Odessa

Odessa és una ciutat ucraïnesa i la capital de l’óblast d’Odessa i port del Mar Negre. Actualment és la cinquena ciutat més gran d’Ucraïna i és la ciutat comercial més important del país.


Durant l’Operació Barba-roja, Odessa va ser conquerida a l’octubre de 1941 per les tropes del comandant Gerd von Rundstedt, i després va ser confiada a l’administració romanesa. Els soviètics varen evacuar abans de que vinguessin els alemanys a tots els seus homes a Crimea. Per aquest fet, els soviètics només varen notificar 16.578 morts o desapareguts i 24.690 ferits, mentre que l’exèrcit romanès havia perdut prop de 100.000 homes.

Els jueus de la ciutat varen ser eliminats després de que el 22 d’octubre se’ls culpés d’haver col·locat una bomba en el lloc de comandament romanès. Els jueus que varen sobreviure a la massacre dels següents dies varen ser conduïts en massa en el gueto de la ciutat, on la majoria dels edificis estaven destruïts. Molts varen morir congelats en passar deu nits a l’aire lliure. Posteriorment, els romanesos varen deportar a 54.000 jueus en el camp de concentració de Bogdanovka, on pràcticament tots moririen en les massacres del desembre d’aquell any. Només varen sobreviure 200 jueus, que se’ls va obligar a passar dos mesos exhumant cadàvers. Més tard, 150 d’aquests jueus varen morir o pel fred o per fam o varen ser assassinats pels seus carcellers ucraïnesos.

El 10 d’abril de 1944 va ser alliberada pel 3º Front d’Ucraïna dirigit pel comandant Fiódor Tolbjuin gràcies a una magistral ofensiva del general Rodion Malinovski. La ciutat havia sigut ocupada per les forces de l’Eix durant 907 dies.

El 1969 es varen obrir a la ciutat uns túnels que havien utilitzat els partisans en la seva lluita de guerrilles contra les forces de l’Eix i també es va obrir un museu conegut com el Memorial per la Glòria del Partisà.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply