El camp de concentració de Grünberg

El camp de concentració de Grünberg es va fundar entre els anys 1941 i 1942 com un camp de treballs forçats per les dones jueves. Estava situat al sud-oest de la ciutat de Breslau, a prop de la ciutat de Grünberg, i a mitjans de 1944 es va convertir en un camp satèl·lit del camp de Gross-Rosen. A l’estiu de 1944 en el camp hi vivien aproximadament 900 dones jueves joves, moltes de les quals procedien de la regió oriental de Silèsia superior. Les presoneres treballaven principalment en una empresa tèxtil privada alemanya situada a prop del camp. El gener de 1945 el número de presoneres del camp es va duplicar amb l’arribada de les presoneres de Schlesiersee, que havien marxat d’aquell camp davant l’arribada dels soviètics. Però dos dies més tard, el 20 de gener, en veure que els soviètics també s’aproximaven al camp, els alemanys varen evacuar el camp i varen dividir les presoneres en dos grups. Entre 1.000 i 1.100 presoneres amb els seus guardians varen marxar a Helmbrechts, un camp satèl·lit de Flossenbürg, mentre que la resta varen marxar a Bergen-Belsen. La marxa a Bergen-Belsen, una distància de més de 400 quilòmetres en línia recta, va durar un mes i les presoneres varen tenir que fer tot aquell trajecte a peu, dormint en estables sense calefacció i sense pràcticament menjar res. Gran part d’elles varen morir perquè no varen aguantar més o varen ser afusellades pels alemanys. La marxa a Helmbrechts encara era més llarga, uns 480 quilòmetres, i només 621 presoneres varen arribar al camp al cap de cinc setmanes. Els alemanys varen deixar a 230 d’elles, incloses les infermeres, en altres camps i algunes poques varen aconseguir escapar. Entre 150 i 200 no varen sobreviure el trajecte degut a la brutalitat de les condicions. Després de passar cinc setmanes a Helmbrechts, les presoneres que encara vivien i estaven en condicions varen ser obligades a fer una altra marxa de la mort.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply