El Pacífic

L’atac japonès a Pearl Harbour el desembre de 1941 va provocar l’entrada dels Estats Units a la segona guerra mundial i l’inici de la batalla pel Pacífic, que en un principi va començar amb clares victòries japoneses. Exactament vuit mesos després del desastre de Pearl Harbour, en el mes d’agost de 1942, va començar la reconquesta nord-americana del Pacífic sud-oest, començant en l’extremitat de l’arxipèlag de les illes Salomó, que estava en mans dels Aliats. L’objectiu primordial era la gran illa de Guadalcanal on els marines nord-americans varen tenir que combatre durant sis mesos abans de conquerir-la.

Després d’aconseguir aturar l’avanç japonès, a l’octubre de 1942, que amenaçava l’important Port Moresby, a Àustràlia, els australians, ajudats després pels desembarcaments nord-americans, varen iniciar el gener de 1943 la conquesta de la gran illa de Nova Guinea, que no va ser conquerida fins l’agost de 1944. Els Aliats varen aconseguir avançar amb molta dificultat per l’arxipèlag de les illes Salomó, i la seva conquesta es va acabar pràcticament després de la batalla de Nova Geòrgia i pel triomf dels nord-americans a Bougainville, en els primers dies de l’any 1944.

La conquesta nord-americana en el centre del Pacífic va començar amb els atacs als atols de la Micronèsia, defensats pels japonesos. Les illes Gilbert varen ser conquerides el desembre de 1943, i el febrer de 1944 va acabar l’ocupació de les illes Marshall. L’objectiu principal d’aquesta campanya consistia en aïllar per complet la gran base japonesa de Raubal, que dominava tot el sud-est del Pacífic. Per aconseguir aquest objectiu es va començar per un desembarcament a la Nova Bretanya, el desembre de 1943, i per la seva conquesta el març de 1944.

A finals de 1944, els nord-americans es varen començar a apropar al Japó, i varen aconseguir establir bases aèries que permetien atacar al país nipó. L’establiment d’aquestes bases va ser possible gràcies a la conquesta de Saipan, Tianian i Guam, totes elles ocupades a l’agost de 1944. El 1945, els nord-americans varen desembarcar a les illes d’Iwo Jima i Okinawa, les últimes bases japoneses. Però els japonesos no estaven disposats a rendir-se i varen lluitar fins la mort, però quan els nord-americans varen tirar a l’agost de 1945 dues bombes atòmiques contra les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, els japonesos, alarmats pel potencial de la nova arma, varen capitular el setembre de 1945 i d’aquesta manera va acabar la batalla pel Pacífic i la segona guerra mundial.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply